Tinere din Nepal, angajate la curățenie într-un mare spital din România: „Am fost primite cu brațele deschise”

În ultimele luni, un număr tot mai mare de muncitori din Asia, în special din Nepal, Pakistan și Sri Lanka, au început să fie văzuți pe piața muncii din Iași.

Lucrătorii asiatici sunt angajați în diverse sectoare, precum construcțiile, livrările, restaurantele sau firmele de curățenie.

Un exemplu recent îl reprezintă mai multe tinere din Nepal care, de aproximativ o lună, au început să lucreze în echipa de curățenie a Spitalului de Copii „Sf. Maria” din Iași.

Conform colegilor lor și angajatorilor, aceste tinere sunt considerate angajate ideale datorită profesionalismului și eficienței de care dau dovadă.

„Sunt Kusi, am 22 de ani și sunt din Nepal – a declarat o tânără pentru TVR Iași, care a venit de puțin timp la Iași și lucrează în echipa de curățenia a spitalului de copii „Sf. Maria”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Captură de ecran 2024-08-18 145914
Kusi, angajată la spitalul Sf. Maria din Iași. Sursa foto: captură video TVR Iasi

Kusi locuiește cu mai multe colege într-un apartament din cartierul Tătărași și admite că țara noastră a primit-o cu brațele deschise.

„Îmi place România, îmi place natura de aici și faptul că am oportunitatea de a munci. Salariul este bun, de două sau chiar de trei ori mai mare ca în țara mea”, a declarat tânăra nepaleză.

Conform reprezentanților spitalului, tinerele lucrătoare din Nepal sunt punctuale și harnice, urmărindu-și scopul pentru care au migrat, acela de a câștiga un salariu care să le permită să își ajute familiile rămase acasă, în una dintre cele mai sărace țări de pe glob.

Antreprenorii din Iași, din ce în ce mai orientați spre forța de muncă asiatică, susțin că aceasta aduce un plus de stabilitate și eficiență în afacerile lor, contribuind astfel la dezvoltarea și susținerea activităților economice din regiune.

România are nevoie de muncitori imigranți din mai multe motive, legate îndeosebi de dinamica demografică, situația economică și cerințele pieței muncii

Mulți români au plecat în străinătate în căutarea unor salarii mai mari și a unor condiții de viață mai bune. Acest fenomen a lăsat un gol în anumite sectoare de pe piața muncii românească, pe care angajatorii încearcă să-l umple prin recrutarea de muncitori din străinătate.

Anumite industrii, precum agricultura sezonieră, curățenia sau construcțiile, au nevoie de muncitori dispuși să accepte locuri de muncă mai puțin atractive pentru populația locală, din cauza condițiilor grele de muncă sau a salariilor relativ scăzute. Imigranții sunt adesea mai dispuși să accepte aceste locuri de muncă.

De asemenea, în ultimii ani, România a cunoscut o dezvoltare economică constantă, ceea ce a dus la creșterea cererii de forță de muncă.