Cinci tineri români din Italia sunt finaliști în cadrul Galei Liga Studenţilor Români din Străinătate, eveniment anual ce urmăreşte recunoaşterea meritelor studenţilor români care studiază şi se remarcă în cadrul celor mai reputate universităţi din străinătate. La Gala LSRS de la București, care va avea loc marți 7 ianuarie, la Palatul Parlamentului, sunt înscriși 42 de finaliști pentru mai multe categorii de premii.
Zamfir Denisa Adina are 25 de ani și locuiește cu familia în Pragelato, un mic oraș lângă Torino, de aproximativ 18 ani.
Este absolventă a Facultății de Medicină și Psihologie din Torino. În prezent este înscrisă pentru un an de practică supravegheată la spitalul Molinette din Torino și frecventează un master în Pșihoneuroendocrinoimunologie, o nouă disciplină științifică care investighează interacțiunile dintre starea psihică și starea somatică, precum și efectele lor asupra comportamentului uman și în evoluția bolilor.
„Anul viitor aș vrea să mă înscriu la doctoratul de Neuroștiințe din Torino – spune Denisa Adina – Pe viitor aș vrea sa devin profesor univerșitar și cercetător în medicină fiziologică și Neuroștiință, dar nu m-am hotărât dacă la Torino, în Romania, sau într-o altă țară.”
Ciupăgeanu Diana Alexandra este doctorandă în cadrul Departamentului de Inginerie de la Universitatea din Perugia
„Cred cu multă convingere în capacitatea noastră, a tinerilor, de a ne construi un viitor frumos.”, afirmă tânăra română. „Mai cred că putem face asta provocându-ne în fiecare zi să fim mai buni, profesional și personal, să reușim mai mult decât ieri, să realizăm lucruri care să devină, poate mâine, soluții ale problemelor de astăzi. Cum cred în atâtea lucruri, cercetez cu entuziasm și multă pasiune alternative optime de integrare a surselor regenerabile de energie în sistemele complexe actuale.”
Daniel Adrian Lungu are 30 de ani și este student la „Scuola Superiore Sant’Anna” din Pisa
„Domeniul meu de studii este Management, mai precis healthcare management, și lucrez
în laboratorul Management e Sanità ce se ocupă de evaluarea performanței în domeniul
sanitar”, precizează Daniel. „Am participat la numeroase conferințe internaționale la care
am prezentat lucrări de cercetare (UK (Oxford, Londra), Elveția, Noua Zeelandă),
coordonez proiecte naționale în Italia și un proiect al Comisiei Europene pentru
dezvoltarea sistemului de evaluare al performanței sistemului sanitar din Letonia.”
Naciu Anda Mihaela este doctorand în anul III în cadrul Universităţii Campus Bio-Medico din Roma
Și-a obținut diploma de Medic specialist în „Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli de Metabolism” la Bucureşti.
„În momentul de faţă sunt studentă în anul III în cadrul programului Internaţional de Doctorat din Cadrul Universităţii Campus Bio-Medico din Roma, Departamentul de Endocrinologie şi Diabet. Mă ocup de cercetare în principal în domeniile diabetului de tip 1, tip 2, osteoporoză, hipoparatiroidism, hiperparatiroidism şi patologie tiroidiană.”, ne aduce la cunoștință Naciu Anda Mihaela.
Florina Lepădatu s-a născut la Brăila în 1989. De 10 ani locuiește la Fondi, o localitate din apropierea Romei
Despre ea Florina spune: „De când m-am mutat în Italia am experimentat o societate diferită. Mediul înconjurător, școala, casa și prietenii, toate acestea au devenit o provocare pozitivă care mi-a influențat interesul față de alte culturi și am avut ocazia să văd cum funcționează diferite societăți. În timpul meu liber, îmi place să citesc și să călătoresc, deoarece am oportunitatea de a experimenta diferite culturi. Sunt pasionată de caligrafie si de limba chineză. Călătoriile din întreaga lume mi- au umplut și mai mult dorința de a studia politica internațională, deoarece m-au făcut conștientă de importanța relațiilor dintre diferite țări.”
Categoriile premiate la Gala LSRS, precum și lista cu cei 42 de finaliști le puteți vedea aici.