Tinerii români luați de ape în Italia: Anchetă privind modul în care au avut loc operațiunile de salvare

Parchetul de pe lângă Judecătoria Udine, din regiunea italiană Friuli-Venezia Giulia, a demarat investigații tehnice pentru a face lumină în ancheta privind moartea Patriziei Cormoș și a Biancăi Doroș, precum și a dispariției lui Cristian Casian Molnar.

Cei trei tineri români, în vârstă de 23, 20 și respectiv 25 de ani, au fost luați de apele învolburate ale râului Natisone.

Fetele au fost găsite înecate, dar Cristian este căutat încă, după două săptămâni de la tragedie. Înainte de a dispărea sub ape, la 112 s-au primit mai multe apeluri.

1200-2024060285339-10 (1)

Investigațiile tehnice vin în contextul necesității de a obține elemente considerate „fundamentale” de către procurori pentru a analiza modul în care au avut loc intervențiile de urgență.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Data investigațiilor tehnice a fost stabilită pentru 20 iunie, zi în care au fost convocate la Parchet și părțile civile, adică familiile celor trei tineri luați de viitura râului în ziua de vineri, 31 mai.

Natura exactă a acestor investigații nu a fost comunicată oficial, dar probabil include examinarea telefoanelor victimelor pentru a reconstrui dinamica și timpii intervențiilor de urgență.

Procurorii ipotizează în prezent infracțiunea de omucidere din culpă, legată de presupuse omisiuni, dar încă nu există suspecți.

Intenția este de a reconstitui întregul mecanism al intervențiilor, de la apelurile telefonice la 112 ale trecătorilor, până la cele ale Biancăi și Patriziei, și până la sosirea primelor echipe care au încercat să le salveze aruncându-le frânghii pe care tinerii nu au reușit să le prindă.

Se va examina și smartphone-ul Patriziei, găsit încă funcțional în râu de către salvatori în timpul căutărilor.

- Continuarea după publicitate -

Tânăra a sunat de patru ori la 112 pentru a semnala pericolul în care se afla împreună cu Bianca și Cristian. La ultimul apel nimeni nu i-a mai răspuns. Primul apel a fost la ora 13:29, urmat de altele în minutele imediat următoare.

La investigațiile tehnice vor putea participa și experții desemnați de familii, pentru a obține elemente esențiale considerate cruciale de către Parchetul din Friuli.

Avocații părților civile consideră aceste examinări indispensabile pentru a înțelege dacă intervențiile de urgență au fost efectuate la timp.

„Eu și familia mea avem nevoie să înțelegem ce s-a întâmplat, la fel cum cred că toți avem, și mai ales să înțelegem de ce”, a declarat sora Biancăi pentru Tgr Friuli.

- Continuarea după publicitate -

De asemenea, avocatul familiei lui Cristian Casian Molnar a subliniat că „dacă intervențiile de urgență ar fi început imediat după primul apel, tinerii ar fi fost salvați”.

„Este o evidență clară, sunt convins de acest lucru și în zilele următoare va trebui evaluat gradul omisiunilor”,  a adăugat acesta.

Râul Natisone este cunoscut pentru viiturile sale rapide, iar interdicția de a face baie nu este o noutate pentru cei care cunosc zona.

Totuși, nu există niciun semn care să indice pericolul viiturilor în apropierea râului, cum există la aproximativ 10 km distanță, lângă pârâul Malina. Probabil că cei trei tineri nu au conștientizat pericolul și au fost înșelați de cerul senin din acea după-amiază.

- Continuarea după publicitate -

Un alt punct critic este faptul că elicopterul de salvare a sosit prea târziu, venind tocmai din Veneția, prea departe de locul tragediei.

- Mai multe după publicitate -