Tinerii români luați de ape în Italia, una dintre fete nu știa să înoate, iar ceilalți doi nu au vrut să o lase singură

Tragedia de pe râul Natisone din Premariacco, regiunea italiană Friuli Venezia Giulia, va rămâne pentru mult timp în memoria colectivă drept un simbol al solidarității și altruismului, relatează La Stampa.

Trei tineri români originari din Satu Mare, două fete și un băiat, și-au pierdut viața în încercarea de a se salva reciproc din calea viiturii care i-a surprins vineri după-amiază, 31 mai 2024.

trio
Bianca, Cristi și Patrizia, luați de apele râului Natisone

Totul a început când Patrizia, Bianca și Cristian, de 20, 23 și 25 de ani, au fost surprinși pe o mică insuliță formată de viitura neașteptată a râului Natisone. Una dintre fete nu știa să înoate, iar ceilalți doi au refuzat probabil să o lase singură și să se salveze înot.

Potrivit martorilor, între care și șoferul unui autobuz școlar, aceștia alergau dezorientați, neștiind cum să reacționeze în fața pericolului iminent.

„Am văzut panica în ochii lor”, a declarat șoferul, care a alertat imediat serviciile de urgență, sunând la 112 și contactând personal carabinierii din stația locală.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Intervenția rapidă a pompierilor a fost crucială. Ei le-au sugerat tinerilor să se îmbrățișeze pentru a-și spori rezistența împotriva apei și pentru a o liniști pe fata care nu știa să înoate.

Cu toate acestea, viitura puternică și imprevizibilă a îngreunat operațiunea de salvare. Pompierii au intrat în apă până la brâu, riscându-și propriile vieți.

Comandantul provincial din Udine, Giorgio Basile, a lăudat curajul și umanitatea salvatorilor, subliniind capacitatea lor de a se opri în ultimul moment pentru a nu fi și ei înghițiți de ape.

Scenele dramatice au fost surprinse în videoclipuri care au circulat rapid pe internet, arătând eforturile disperate ale trecătorilor de a ghida tinerii către corzile aruncate de pompieri.

Strigătele lor, pentru a se face auziți peste vuietul râului, au evidențiat o comunitate unită în fața tragediei.

Timp de 48 de ore, sute de persoane s-au mobilizat în căutarea tinerilor, sperând într-un miracol, deși se știa încă de vineri că șansele de supraviețuire erau minime.

Dumincă, 2 iunie, corpurile Patriziei și Biancăi au fost găsite. Căutările continuă pentru a-l recupera și pe Cristian, al treilea tânăr dispărut.

Durerea familiilor a fost alinată de sprijinul comunității locale și al Crucii Roșii, care a oferit consiliere psihologică și suport.

„Îmbrățișarea comunității s-a simțit în fiecare moment de așteptare și durere”, a declarat o voluntară de la Protecția Civilă FVG, care a fost alături de rudele victimelor.

Această tragedie a avut un impact profund nu doar în Italia, ci și în România, de unde erau originari tinerii.

Timp de trei zile, televiziunile naționale din ambele țări au transmis în direct evoluția căutărilor, subliniind legătura profundă dintre cele două națiuni și sentimentul de apartenență care a unit familiile și comunitățile în durere.

Patrizia, Bianca și Cristian nu vor fi uitați. Sacrificiul lor, un simbol al iubirii și al prieteniei, rămâne un mesaj puternic de solidaritate într-o lume marcată de tragedii neașteptate. VIDEO mai jos cu momentul în care tinerii sunt luați de ape: