Titlul de călătorie pentru întoarcerea în România când v-au expirat documentele de identitate

Titlul de călătorie este un document eliberat numai de Consulatele României din țara unde vă aflați în vizită sau aveți rezidența și este util atunci când nu mai aveți niciun document de identitate în curs de valabilitate pentru întoarcerea în țară, cum ar fi cazul în care vă expiră, ați pierdut sau v-a fost furat pașaportul sau cartea de identitate românească.

Titlul de călătorie se folosește EXCLUSIV pentru întoarcerea în România și nu este valabil la ieșirea din România.

Valabilitatea titlului de călătorie nu poate depăși 30 de zile, într-un interval de 6 luni, iar în momentul în care vă prezentați la evidența populației pentru a reînnoi pașaportul sau cartea de identitate, titlul de călătorie trebuie predat autorităților, deci asigurați-vă că odată intrați în țară, nu aruncați sau pierdeți documentul.

ATENȚIE: Pentru a putea ieși din nou din țară, odată intrați folosind titlul de călătorie, este necesar ca în perioada șederii în România să îndepliniți demersurile pentru obținerea unui nou document de identitate valabil, pașaport sau carte de identitate.

Pentru eliberarea titlului de călătorie, este obligatorie prezența persoanei în cauză la sediul oficiului consular.

În cazul în care este vorba de un minor sub 14 ani, titlul de călătorie se poate elibera și în absența acestuia, caz în care părinţii sunt nevoiți să se prezinte cu 2 fotografii tip paşaport, ale minorului, la consulat, pentru a depune cererea.

De la 1 februarie 2017, taxa consulară pentru eliberarea titlului de călătorie a fost eliminată, acesta fiind eliberat gratis în prezent de către consulatele românești.

Iată care sunt documentele necesare pentru obținerea titlului de călătorie.

Pentru adulți:

  • documente de identitate româneşti expirate – paşaport sau carte de identitate, ÎN ORIGINAL şi copie;
  • în cazul în care paşaportul/cartea de identitate au fost furate, solicitantul trebuie să depună, ÎN ORIGINAL, raportul poliţiei sau al carabinierilor eliberat în urma declaraţiei de furt;
  • oricare alt document de identitate sau de stare civilă, eliberat de autorităţile române (carte de alegător, certificat de naştere/căsătorie, permis de conducere auto, livret militar, diploma de studii cu fotografie etc. ÎN ORIGINAL şi copie).

Pentru minori:

  • este obligatorie prezenţa minorului dacă acesta a împlinit 14 ani; pentru minorul sub 14 ani, prezenţa nu este obbligatorie – părinţii pot prezenta 2 fotografii tip paşaport;
  • este obligatorie prezența ambilor părinți;
  • certificatul de naştere românesc al copilului sau estratto di nascita italian (apostilat de prefectura locală) din care să rezulte numele părinţilor, în original şi copie.
  • documentele de identitate româneşti valabile (paşaport/carte de identitate) ale părinţilor,înoriginal şi copie,
  • certificat de căsătorie românesc (dacă părinţii sunt căsătoriţi)/sentinţa de divorţ definitivă şi irevocabilă/certificat de deces, înoriginal şi copie (dacă este cazul),
  • declaraţia de acord a părinţilor pentru efectuarea titlului de călătorie pentru minorul de peste 14 ani.

IMPORTANT: În cazul persoanele născute în Italia sau în alte țări din Uniunea Europeană, certificatul de naştere eliberat de autorităţile din țara unde s-a născut persoana are putere doveditoare în România numai dacă este transcris în registrele de stare civilă române. Este obligatorie transcrierea certificatului de naştere din țara respectivă în România, la serviciul de stare civilă sau la oficiile consulare ale României din țara de origine;

Eliberarea documentelor la consulatele românești din străinătate se face numai pe bază de programare. În prezent obținerea titlului de călătorie este singura procedură care nu necesită programare.

Programarea pentru obținerea de alte documente se face online, cu ajutorul portalului Ghișeul Consular Online, urmând pașii următori:

  • accesează site-ul: https://www.econsulat.ro
  • înregistrează-te prin apăsarea butonului „Creează Cont Nou”;
  • după autentificare, alege serviciul consular dorit, completează datele care îți sunt solicitate și trimite cererea;
  • accesează din partea de sus a meniului butonul „Cererile mele” și apoi „Programați-vă.”

Surse:

Citește și:

 
 
Formația Ritmix din Torino