Titlul de călătorie pentru întoarcerea în România va fi eliberat și în format electronic

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luni, 11 decembrie, o lege ce vizează digitalizarea serviciilor consulare.

Legea permite eliberarea titlurilor de călătorie în format electronic, cu semnătură electronică calificată, facilitând astfel întoarcerea cetăţenilor români în ţară.

Legea aduce modificări importante Legii nr. 248/2005, astfel încât titlurile de călătorie să poată fi eliberate şi în format digital.

Aceasta reprezintă un pas semnificativ în direcţia creşterii accesibilităţii şi eficienţei serviciilor consulare pentru românii din diaspora.

Conform legii, titlul de călătorie va putea fi eliberat atât în formă tipărită, cât şi electronică, pentru cetăţenii care nu mai deţin un document de călătorie valabil.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Titlul de călătorie electronic va avea aceeaşi valoare juridică ca un document autentic.

De asemenea, legislaţia prevede dezvoltarea capacităţilor tehnice ale misiunilor diplomatice şi secţiilor consulare ale României, în scopul unei mai bune recunoaşteri electronice a documentelor eliberate de statele membre UE, inclusiv posibilitatea programării electronice pentru accesarea serviciilor consulare.

Ministerul Afacerilor Externe are sarcina de a dezvolta, în termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a legii, capacităţile necesare pentru implementarea acestor prevederi.

Promulgarea vine în contextul în care Senatul a adoptat proiectul pe 14 martie, urmat de votul decisiv al Camerei Deputaţilor pe 22 noiembrie.

Inițiativa marchează un progres semnificativ în modernizarea accesului la serviciile consulare pentru milioanele de români care trăiesc în afara graniţelor țării.

Titlul de călătorie se folosește exclusiv pentru întoarcere în România și nu este valabil la ieșirea din țară.

Valabilitatea titlului de călătorie nu poate depăși 30 de zile, într-un interval de 6 luni, iar în momentul în care vă prezentați la evidența populației pentru a reînnoi pașaportul sau cartea de identitate, Titlul de călătorie trebuie predat autorităților, deci asigurați-vă că odată intrați în țară nu aruncați sau pierdeți documentul.

ATENȚIE: Pentru a putea ieși din nou din țară, odată intrați folosind Titlul de călătorie, este necesar ca în perioada șederii în România să îndepliniți demersurile pentru obținerea unui nou document de identitate valabil, pașaport sau carte de identitate.