Torino: Anica, badantă română, moare intoxicată cu metanol. Pe eticheta produsului nu era specificat că substanța este otrăvitoare

Anica, badantă română în vârstă de 49 de ani, a murit în după-amiaza zilei de vineri, 22 septembrie 2017, la spitalul Martini din Torino, după aproape două luni de agonie. Femeia fusese internată în data de 30 iulie după ce a băut două sticle de alcool denaturat care conținea o concentrație foarte mare de metanol.

Laura, fiica Anicăi, cere acum să se facă dreptate pentru mama sa deoarece pe etichetele sticlelor de alcool produs pentru menajerie, deci toxic, nu era specificat că substanța este otrăvitoare.

„Din păcate, mama mea era o alcoolistă. Am încercat pe toate căile posibile să o fac să se lase de băut dar nu am reușit. Eu am venit în Italia, din România, acum doi ani și am adus-o să locuiască cu mine. Voiam să o țin sub control dar ea, din păcate, continua să bea pe ascuns”, a declarat Laura citată de ziarul La Stampa.

Laura a aruncat din locuința lor din localitatea Grugliasco, provincia Torino, toate sticlele care conțineau băuturi alcoolice dar acest gest, din nefericire, nu a fost suficient pentru a o împiedica pe mama sa să mai fie ispitită de patima băuturii.

„În seara zilei de 28 iulie, o zi de vineri, am auzit-o că s-a ridicat din pat, am devenit suspicioasă și m-am dus să o controlez. Așa am descoperit că băuse aproape o sticlă întreagă de alcool denaturat pe care o cumpărasem de la un magazin de lângă casă. Am certat-o dar nu îmi părea că se simte rău, nici măcar a doua zi. Am luat sticla și am aruncat-o. Apoi, duminică, a început să simtă dureri la stomac și avea spume la gură”, continuă Laura să povestească.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Alcoolul denaturat este alcool brut căruia i s-au adăugat denaturanți pentru a-l face impropriu consumului alimentar, dar care este folosit în industrie sau ca și produs menajer. Iar Anica băuse aproape două sticle de acest tip de alcool, așa cum fiica sa descoperise ulterior, cea de-a doua sticlă fiind găsită ascunsă în locuința celor două.

„Dar pe etichetele sticlelor nu era scris nimic. Niciun avertisment, nicio indicație despre ingredientele conținute”, a mai adăugat Laura pentru sursa citată.

Laura și soțul său au chemat o ambulanță și au dus-o pe Anica la spital iar medicii au pus diagnosticul „intoxicație cu metanol”. Ulterior, substanța băută de Anica a fost analizată în laborator și s-a confirmat că aceasta conținea o concentrație mare de metanol.

În ciuda intoxicației grave cu metanol, Anica își revenise, potrivit relatărilor fiicei sale.

„Am văzut-o pe mama în seara zilei de joi. A mâncat și mi-a zâmbit. Din păcate, nu reușea să vorbească și respira cu dificultate dar părea că stă mai bine”, a mai adăugat Laura.

Dar în dimineața zilei de vineri, 22 septembrie, starea de sănătate a Anicăi s-a agravat iar în după-amiaza acelei zile medicii au anunțat-o pe Laura că mama sa nu mai are nicio șansă de supraviețuire. Anica a murit pe patul spitalului după aproape două luni de chinuri.

Acum fiica sa cere să se facă dreptate: „Vreau să merg până la capăt cu această poveste. Trebuie să o fac pentru mama mea”, a declarat Laura încercând să-și controleze lacrimile.

Procuratura din Torino a deschis o anchetă în acest caz iar polițiștii au confiscat toate sticlele cu această substanță din magazinul respectiv. De asemenea, societatea care a produs substanța și a îmbuteliat aceste sticle a fost percheziționată și proprietarul a fost anchetat doar pentru infracțiunea de fraudă în comerț, înainte de moartea conaționalei noastre.

Acum acuzațiile au devenit mult mai grave iar noi ne punem speranța că autoritățile italiene vor face lumină în acest caz și cei responsabili pentru moartea Anicăi vor fi trași la răspundere în cel mai scurt timp posibil.

Distribuie acest articol