Torino: muncitor român mort de frig și de foame, locuia în condiții inumane la ferma unde muncea

Tragedia a avut loc în localitatea San Benigno din provincia Torino, practic un sat cu circa trei mii de locuitori unde toți se cunosc între ei.

Dar pe Ioan Ponea, muncitor român în vârstă de 49 de ani, se pare că nu-l cunoștea nimeni. Conaționalul nostru trăia într-o locuință improvizată într-o fermă de la periferia localității, spre localitatea Rivarolo. Acolo se pare că singura sursă de căldură pe care Ioan o avea era o sobă pe gaz, care foarte probabil nu funcționa sau nu reușea să încălzească locuința îndeajuns.

La acea fermă Ioan Ponea muncea ca cioban dar și ca om bun la toate din luna octombrie a anului trecut, scrie ziarul La Sentinella. În data de 12 ianuarie, însă, bărbatul a decedat după ce a fost internat la secția Urgențe a spitalului din Chivasso, cauza morții fiind pneumonia, despre care rudele sale spun că ar fi fost provocată de condițiile inumane în care acesta locuia.

„Când am ajuns la spital, chemați fiind de personalul medical, săracul Ioan era deja mort. Avea hainele ude, era foarte slab și murdar. Medicii ne-au spus că nu mâncase de câteva zile și că se afla în hipotermie. Se îmbolnăvise și nu putea să-și cumpere de mâncare, cu atât mai puțin să-și gătească o masă caldă. Angajatorul său sau cine îi stătea alături trebuia să-l aducă la spital mai devreme”, povestește o rudă a conaționalului nostru decedat pentru sursa citată.

„Ne-au anunțat de starea gravă în care se afla Ioan dar noi nu am reușit să venim la timp. Eram în România pentru sărbătorile de iarnă. Acum vrem să știm dacă putea fi salvat”, mai adaugă ruda sa. Aceeași întrebare și-o pune comunitatea română rezidentă în San Benigno.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Nu aveam la cunoștință acest caz – spune viceprimarul din localitate, Giorgio Culasso – dar suntem întristați să aflăm că un om a murit de frig și de foame. La San Benigno sunt mulți cetățeni de origine română: sunt toate persoane cumsecade care muncesc și își văd de viața lor.” Și așa se pare că era și Ioan.

Trupul neînsuflețit al conaționalului nostru a fost dus de rude în România pentru a fi îngropat creștinește, înmormântarea având loc duminica trecută.

„Cerusem un ajutor financiar de la angajatorul său, pentru a plăti înmormântarea, dar am fost refuzați”, mai adaugă o rudă.