Torino: un român premiat la un important concurs italian de fotografie. „Iubesc natura, poate și pentru că vin din Transilvania”

Un român care locuiește la Torino, în Italia, se află printre câștigătorii concursului internațional de fotografie „Wiki Loves Monuments Italia”, informează futuranews.it.

Fotografia câștigătoare

Românul Cristian Buda este autorul fotografiei care redă imaginea în ceață a monumentului istoric Castello di Avigliana, fotografie care s-a clasat printre primele zece premiate la Wiki Loves Monuments Italia, ediția italiană a concursului internațional care invită la documentarea patrimoniului istoric și cultural al orașelor italiene. Fotografia lui Cristian s-a clasat pe locul 6 din 20.390 de imagini participante. „Am început cu ideea de a fotografia monumentul din Piemonte de care eram cel mai îndrăgostit: Sacra di San Michele. Dar ceața nu se ridica, așa că m-am dus mai în jos și am găsit unghiul perfect.”

Cristian Buda locuiește la Collegno, lângă Torino, este căsătorit, are un copil de 3 ani și lucrează de luni până vineri la ca muncitor la GTT, o societate de transport public. Timpul liber, în special cel de la sfârșitul săptămânii, Cristian îl dedică pasiunii sale: fotografia. „ Mă trezesc la ora 4 dimineața, îmi iau echipamentul și merg în pădure, în munți. Iubesc natura, poate și pentru că vin din Transilvania… ”, spune românul nostru.

Animale sălbatice, plante, flori, culori de toamnă, ziua și noaptea, în ploaie sau sub zăpadă, ideea lui Cristian este că în lume nu există lucruri care să nu merite să fie imortalizate într-o frumoasă fotografie: „Trebuie doar să poți vedea frumosul în orice. Și să profiți de clipă ca să o faci nemuritoare.” În plus, pe lângă frumusețe, tehnica este decisivă: „Tinerii cred că înțeleg totul în cel mai scurt timp, deoarece telefoanele inteligente sunt ușor de folosit, au focalizare automată imaginea fiind imediat vizibilă de pe ecran. Dar realitatea este diferită, nu ajunge un click pentru a te numi fotograf.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Sursa text: Emanuele Granelli,  foto: Cristian Buda