Tradițiile și folclorul românesc promovate de copiii românilor din Torino și Germania

În zilele de 04 și 05 mai 2019, elevii Ansamblului Folcloric „CARPATICA”, al CCTIR – Centrului de Cultură și Tradiție Italo-Românească APS din Torino, au fost oaspeți în Germania cu ocazia lansării Grupului de Dansuri Populare „Cununa Carpaților”, înființat în data de 19 ianuarie 2019, grup din cadrul CITOR – Centrului Internațional de Tradiții și Obiceiuri Românești din Germania.

„A fost un moment de mare însemnătate și bucurie pentru cele două Centre de Cultură și Tradiții Românești, întrucât după doar câteva luni de muncă și repetiții, Prof. Elisabeta Cioată-Burduja, coreograful și instructorul nostru de dansuri, a reușit să ne prezinte portul, cântecul și dansul popular autentic românesc prin intermediul acestor tineri minunați”, se arată în comunicatul primit de noi la redacție.

Cele două spectacole folclorice organizate de echipa CITOR s-au bucurat de susținerea parohiei ortodoxe române „Sfântul Nicolae” din Offenbach am Main și mai ales cu susținerea restaurantului Sandplacken din Schmitten.

Ansamblul Folcloric „CARPATICA” din cadrul CCTIR-Centrului de Cultură și Tradiție Italo- Românească APS din Torino – Italia, s-a înființat în anul 2013 și este coordonat de instructorii-coreografi Elisabeta și Bogdan Eugen Cioată-Burduja.

„Grupul de dansuri populare „Cununa Carpaților” a luat naștere în urma dorinței de a păstra în inimile noastre și a copiilor noștri frumusețea dansului, cântecului și portului autentic românesc și de a nu ne îndepărta de rădăcinile noastre românești.”, mărturisește fondatoarea și președinta CITOR, Iuliana Anghel.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Activitățile principale ale asociației CITOR sunt următoarele: atelier de pictură a icoanelor bizantine pe sticlă și lemn, atelier de creație – activitate dedicată mămicilor împreună cu copilașii lor și atelier de dansuri populare – activitate realizată în vedere înființării unui Ansamblu folcloric de dansuri populare „Cununa Carpaților”.

Centrul de Cultură și Tradiție Italo – Românească APS din Torino și Centrul Internațional de Tradiții și Obiceiuri Românești din Germania sunt două instituții non- guvernamentale care au același obiectiv: integrarea în țara gazdă păstrând identitatea românească.