Tragedia de la Caracal exploatată acum și de presa italiană pe lângă cea din România și de Cumpănașu

Nu știu ce este mai trist: faptul că Alexandra a fost violată și ucisă de un psihopat precum Dincă, sau că tot mai multe televiziuni și persoane publice exploatează această tragedie, mai ales așa-zisul unchi al ei, Alexandru Cumpănașu.

Tocmai am urmărit reportajul despre cazul din Caracal făcut de televiziunea italiană Rai 3 în cadrul binecunoscutei emisiuni „Chi l’ha visto?” și deși m-am uitat cu speranța că voi vedea ceva informativ, ceva obiectiv, n-am văzut decât o extensie a manipulării și exploatării asupra acestei drame din partea lui Cumpănașu și a televiziunii Antena 3 din România.

În momentul în care am aflat despre această tragedie și am înțeles enormitatea problemei cu care ne confruntăm în România, am spus că Alexandra trebuie să rămână în istoria României ca fiind cea care a schimbat țara pentru totdeauna. Spre dezamăgirea mea însă, văd doar români care se folosesc de moartea acestui copil pentru a-și urmări interesele personale, politice sau financiare, începând cu unchiul fetei și terminând cu partidele politice și presa din România.

Dar să revenim la reportajul emisiunii italiene publicat miercuri, 2 octombrie 2019. Prezentatoarea Federica Sciarelli a prezentat cazul și s-a redat imediat o parte din convorbirea dintre Alexandra și 112 tradusă în italiană. Apoi au fost arătate imagini de la casa groazei în timp ce pe fundal o voce ridicolă încerca să prezinte totul ca fiind parte dintr-un film prost de groază. Ceea ce ar trebui să fie cel puțin jignitor, fiindcă nu vorbim despre un film, ci despre cruda și trista realitate, mult mai rea decât orice film.

S-au prezentat binecunoscutele detalii despre răpirea, violul și presupusa (spun ei) ucidere a Alexandrei și s-a lăsat loc de câteva semne de întrebare pentru a induce telespectatorul să creadă că nu se știe dacă fata a fost ucisă sau nu de Dincă. Între timp, pe ecran a apărut un text cu mulțumiri adresate de „Chi l’ha visto?” televiziunii Antena 3 din România pentru materialele și informațiile puse la dispoziție, asta ca să înțelegeți de unde a pornit totul de fapt.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Cazul din Caracal prezentat la „Chi l’ha visto?” în emisiunea de miercuri, 2 octombrie 2019

Imaginile care au urmat apoi sunt cele care ar trebui, de fapt, să fie prezentate ca făcând parte dintr-un film prost de groază, aici ar fi trebuit introdusă pe fundal muzica aia sinistră cu o voce la fel de teribilă care traduce în italiană ce spune românul de pe ecran. Mai exact, a apărut Cumpănașu într-o convorbire video pe Skype cu reporterii emisiunii italiene, care-i puneau întrebări despre acest caz și despre legătura care ar exista cu Italia.

Alexandru Cumpănașu vorbind la emisiunea „Chi l’ha visto?”

Vreau să fac o precizare aici luând în considerare anumite detalii despre acest caz pentru a putea fi obiectivi și să vă rog să fiți rezonabili puțin, mai ales cei care-l susțineți pe Cumpănașu. Nu contrazic informațiile care spun că Dincă sau familia sa a avut legături în trecut cu rețelele de proxeneți din Italia, că ar fi adus sau nu fete din România aici pentru a le obliga să se prostitueze sau a le vinde acestor rețele, fiindcă n-am de unde să știu asta și este foarte posibil să fie adevărate. Nu vă rog nici măcar să luați în considerare că testele ADN au confirmat în proporție de 99% că rămășițele osoase din cazanul din curtea lui Dincă aparțin Alexandrei sau că monstrul a recunoscut că a ucis-o și a ars-o. Presupunând că este adevărat ceea ce a spus Cumpănașu, vă rog doar să vă întrebați ce ați face voi în momentul în care ați afla că o persoană dragă vouă este sechestrată undeva în Italia.

Revenind din nou la emisiunea italiană, a cărei înregistrare video o puteți vedea în întregime aici, vă spuneam că la un moment dat a apărut Cumpănașu pe ecran care a fost prezentat, bineînțeles, ca fiind unul dintre candidații la președinția României din acest an, nu doar ca unchiul Alexandrei. A început să vorbească despre caz, să spună că el are o echipă de investigatori privați plătită să o găsească pe nepoata sa și că atât Alexandra, cât și Luiza, au fost răpite pentru a fi duse într-un harem din Tunisia, iar transportul lor este făcut fie prin Bari, Italia, fie prin Monaco. Interesant este că, deși spune că are aceste informații de la investigatorii plătiți de el, afirmă în același timp că totul se se bazează pe spusele femeii care lucra la Dincă în casă și care ar fi spus procurorilor că acesta făcea trafic de persoane în Italia. Lucru pe care procurorii nu l-au confirmat niciodată însă. Mai pe scurt, face să pară totul ca fiind un subiect de bârfă și nu o informație credibilă.

Acum să presupunem pentru o clipă că informațiile prezentate de Cumpănașu sunt adevărate și chiar cele două fete chiar au fost duse în Italia. Un om normal când primește o astfel de informație tace din gură și se duce la procurori să le transmită ceea ce a aflat sau, dacă are bani să plătească detectivi particulari, urmează pista cu cea mai mare discreție pentru a nu pune pe fugă răpitorii, riscând astfel ca aceștia să le ucidă pe fete și să le facă să dispară pentru totdeauna.

Cumpănașu, în schimb, ce face?! Apare imediat la televizor sau face transmisie video în direct pe Facebook pentru a da de știre că fetele au fost răpite și au fost duse în Italia. Mai mult, transmite informațiile și prin intermediul presei din Peninsulă, punând și mai tare în pericol viața fetelor.

De aici nu pot să trag decât trei concluzii din care să aleg apoi una singură ca fiind cea mai probabilă și mai aproape de realitate:

  1. Cumpănașu ăsta e un monstru la fel de mare precum Dincă și se folosește de chinurile prin care a trecut această copilă pentru a-și propulsa cariera sa politică și nevoile sale specifice;
  2. E prost bâtă și habar n-are pe ce lume trăiește, altfel nu-mi explic cum poate să facă publice informații atât de sensibile;
  3. Presupunând din nou că teoriile sale sunt adevărate, lucrează mână-n mână cu cei care au răpit fetele și încearcă să-i avertizeze că anchetatorii se apropie de ei făcând publice niște informații foarte importante care ar putea ajuta la prinderea acestora (opțiunea cea mai puțin probabilă, zic eu).

Ar mai fi o posibilitate, ar spune unii, adică aceea că încearcă să obțină informații despre posibila locație a fetelor de la oameni și că cere ajutorul nostru pentru a le găsi. Dar, dacă ar fi așa, ce nevoie mai era să spună că fetele au fost răpite, că sunt la Bari, Vicența sau alte locații? Nu era de ajuns să spună că sunt încă în viață, sunt căutate și cine le vede să-l anunțe imediat, fără a-i face pe răpitori să schimbe locația imediat? Nu mai spun că acest caz este mediatizat de mai bine de două luni în toată Europa și dacă cineva le-ar vedea pe Alexandra sau pe Luiza nu ar sta prea mult pe gânduri până să sune la poliție.

Altfel spus, de ce se merge pe teoria asta, mai ales acum, în plină campanie electorală, când lumea ar trebui de fapt să se concentreze pe cine se afla la conducere când au trecut 19 ore de la apelurile Alexandrei la 112 și nu a mișcat nimeni un deget pentru a o salva? Nu cumva cineva încearcă să distragă atenția de la adevăratele probleme cu care ne confruntăm în țară, folosindu-se de această dramă a unor părinți care și-au pierdut copilele pentru totdeauna, în tentativa de a obține mai multe voturi sau de a pierde mai multe voturi pentru anumiți candidați?

Sunt întrebări pe care ar trebui să ni le punem în egală măsură și, fie că îl credeți și îl susțineți pe Cumpănașu în demersurile sale politice sau nu, asta nu înseamnă că trebuie să uitați ce anume a dus la această teribilă tragedie: corupția, incompetența și indiferența celor care ne exploatează și ne manipulează de 30 de ani încoace. Faptul că Alexandra și Luiza sunt vii sau nu, este foarte important de știut și m-aș bucura foarte mult să nu fie moarte, dar indiferent care ar fi răspunsul la această întrebare, noi încă avem o Românie bolnavă pe care trebuie să o vindecăm cât mai repede posibil înainte ca un cancer, precum Cumpănașu și cei pe care, cred eu, îi slujește, care alături de el au mâncat banii statului și au alimentat corupția și incompetența ani la rând fără să schimbe o virgulă în bine, să aducă țara în fază terminală.