Trecerea la ora de vară 2023. Modul în care ne afectează schimbarea orei

Ultima duminică a lunii martie aduce cu sine schimbarea de la ora de iarnă la cea de vară. În ultima săptămână din luna martie vom da ceasurile înainte cu o oră, astfel că ne vom bucura de mai multă lumină solară.

Deși Comisia Europeană a cerut statelor membre să renunțe la schimbarea orei, până în acest moment nu s-a luat nicio decizie.

Așadar, în noaptea de sâmbătă 25 martie, spre duminică, 26 martie, ora 03:00 va deveni ora 04:00. Prin urmare, ziua de duminică va avea teoretic 23 de ore în loc de 24.

În Europa toate țările folosesc trecerea la ora de vară, mai puțin patru state: Islanda, Belarus, Turcia și Rusia. În România, datorită diferenței de fus orar, ora 03:00 va deveni ora 04:00, în Italia ora 02:00 va deveni ora 03:00.

Ora legale 2023. În Italia ora 02:00 va deveni ora 03:00, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 26 martie

Cum ne afectează trecerea la „ora de vară”?

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Medicii sunt de părere că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

„Cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obişnui cu noul program”, spune Xiaoyong Yang, profesor de la Universitatea Yale. „Totuşi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că (n.r. ei) dezvoltă un risc mai mare de depresii și atacuri de cord”, a spus Yang.

Studiile au demonstrat, de asemenea, că pe perioada de vară sunt mai puține infracțiuni și accidente rutiere, iar țările cu mai multe ore de lumină naturală au locuitori mai fericiți.

Parlamentul European a votat încă din martie 2019 pentru încetarea schimbării orei în fiecare primăvară și toamnă, statele membre având libertatea de a decide dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. Decizia fiecărui stat ar fi trebuit luată până în aprilie 2020, iar începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană, numai că pandemia de Covid, iar apoi conflictul din Ucraina au împiedicat această inițiativă.