„Tredicesima” în Italia sau al 13-lea salariu, tot ce trebuie să știi despre plata acestui beneficiu

În luna decembrie aproape toți angajații și pensionarii din Italia primesc „tredicesima”, așa cum este numit al treisprezecelea salariu. Italienii îl mai numesc „recompensa de Crăciun” (gratifica natalizia) și are valoarea unei retribuții lunare.

Cine are dreptul să primească tredicesima?

În Italia, al treisprezecelea salariu (tredicesima) este plătit tuturor salariaților, inclusiv celor din sectorul casnic, al construcțiilor, comerțului, etc. precum și pensionarilor.

Când se plătește tredicesima de către angajator?

Tredicesima se plătește în mod normal de către angajator o dată pe an, de obicei în perioada sărbătorile de Crăciun, data exactă fiind determinată de negocierea colectivă sau de practica comercială.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Contractul Colectiv Național de Muncă din domeniul asistenței familiare (îngrijitoare, menajere, bone etc) stipulează că tredicesima trebuie plătită de către angajator până în Ajunul Crăciunului.

Există cazuri în care tredicesima este plătită de două ori pe an, în două tranșe, de exemplu pentru lucrătorii din construcții. Angajatorul trebuie să plătească 14,20% din salariu în fiecare lună la Cassa Edile pentru „recompensa de Crăciun”. Cassa Edile va plăti apoi tredicesima angajaților în două tranșe semestriale:

  • până la data de 31 iulie a fiecărui an, pentru contribuțiile plătite de către angajator în semestrul octombrie / martie;
  • până la data de 15 decembrie a fiecărui an, pentru contribuțiile plătite în semestrul aprilie / septembrie.

Pentru pensionari tredicesima se primește împreună cu plata din decembrie a pensiei.

Angajatorul și salariatul pot conveni pentru plata în tranșe lunare a tredicesimei

Astfel, se va stabili valoarea lunară a tredicesimei (valoarea retribuției împărțite la 12) și se va adăuga pe fluturașul de salariu al fiecărei luni, printr-un acord comun stabilit între angajator și lucrător.

Cum se calculează tredicesima?

Calculul celui de-al treisprezecelea salariu se efectuează conform prevederilor contractelor de negociere colectivă: în mod normal, tredicesima este salariul pe o lună pentru cei care primesc salarii lunare, în timp ce aceasta este stabilită la un anumit număr de ore pentru muncitorii cu plata pe oră.

În cazul lucrătorilor casnici, dacă un lucrător prestează servicii pentru mai multe familii, fiecare angajator este obligat să plătească tredicesima lucrătorului, pe baza plății orare.

În cazul angajaților care au lucrat parțial pe parcursul anului

Tredicesima se calculează înmulțind valoarea retribuției cu numărul lunilor lucrate, împărțit la 12.

Exemplu:

Pentru un muncitor care a lucrat de la 1 aprilie la 31 decembrie, 9 luni cu o retribuţie lunară de 600 euro, calculul este:
600 € x 9 (luni lucrate):12 = 450 €.

Al treisprezecelea salariu se calculează și pentru perioadele de concediu medical, accident de muncă şi de maternitate.

Dacă angajatorul refuză să vă acorde acest drept, vă sugerăm să vă adresați unui sindicat, birou CAF-Patronat sau unui avocat.

Distribuie acest articol