Tredicesima 2020 în Italia sau al 13-lea salariu, tot ce trebuie să știți despre plata acestui beneficiu

În luna decembrie, aproape toți angajații și pensionarii din Italia primesc „tredicesima” sau al treisprezecelea salariu. Italienii o mai numesc „recompensa de Crăciun” (gratifica natalizia) și are valoarea unei retribuții lunare pe care o primește lucrătorul respectiv.

Milioane de lucrători din Italia vor avea cel de-al treisprezecelea salariu (tredicesima) mai mic în anul 2020. La baza acestei micșorări stă faptul că lucrătorii respectivi au beneficiat de șomaj tehnic mai multe luni.

- Continuarea articolului după publicitate -

„De la începutul pandemiei, cel puțin 6,6 milioane de lucrători au ajuns în șomaj tehnic și mulți dintre ei au lucrat astfel zero ore. Această situație a împiedicat așadar multe persoane să acumuleze contribuțiile lunare care definesc, din punct de vedere economic, acest drept. Acest lucru a făcut ca suma totală să fie ușurată de circa 100 de euro pentru fiecare lună de șomaj tehnic”, a declarat Paolo Zabeo, directorul sindicatului pentru artizani și mici firme CGIA Mestre (Venezia).

Cine are dreptul să primească tredicesima?

În Italia, al treisprezecelea salariu (tredicesima) este plătit tuturor salariaților inclusiv celor din sectorul casnic, al construcțiilor, comerțului, etc. precum și pensionarilor.

De asemenea, conform informațiilor site-ului de consultanțe legale La legge per tutti, în cazul în care raportul de muncă nu a fost înregistrat muncitorul lucrând „la negru”, se consideră că acesta are toate drepturile bănești pe care le-ar fi avut și în cazul în care angajatorul i-ar fi făcut un contract de muncă legal înregistrat.

Lucrătorul „la negru”, fără un contract de muncă, are dreptul să pretindă și să primească al treisprezecelea salariu (tredicesima) pentru anul în curs și pentru cei anteriori dacă nu au fost primite.

Mai multe despre acest aspect, puteți citi în articolul Italia – munca la negru: ce bani trebuie să primești când te hotărăști să lași locul de muncă.

Când se plătește tredicesima de către angajator?

Tredicesima se plătește în mod normal de către angajator o dată pe an, de obicei în perioada sărbătorile de Crăciun, data exactă este determinată de negocierea colectivă sau de practica comercială, dacă este mai favorabilă. Contractul Colectiv Național de Muncă din domeniul asistenței familiare stipulează că tredicesima trebuie plătită de către angajator până în Ajunul Crăciunului.

Există cazuri în care tredicesima este plătită de două ori pe an, în două tranșe: pentru lucrătorii din construcții. Pentru acești angajați, angajatorul trebuie să plătească 14,20% din salariu în fiecare lună la Cassa Edile pentru „recompensa de Crăciun”. Cassa Edile, va plăti apoi tredicesima angajaților în două tranșe semestriale:

  • până la data de 31 iulie a fiecărui an, pentru contribuțiile plătite de către angajator în semestrul octombrie / martie;
  • până la data de 15 decembrie a fiecărui an, pentru contribuțiile plătite în semestrul aprilie / septembrie.

Pentru pensionari tredicesima se primește împreună cu plata din decembrie a pensiei.

Angajatorul și salariatul pot conveni pentru plata în tranșe lunare a tredicesimei

Astfel, se va stabili valoarea lunară a tredicesimei (valoarea retribuției împărțite la 12) și se va adăuga pe fluturașul de salariu al fiecărei luni printr-un acord comun stabilit între angajator și lucrător.

Cum se calculează tredicesima?

Calculul celui de-al treisprezecelea salariu se efectuează conform prevederilor contractelor de negociere colectivă: în mod normal, tredicesima este salariul pe o lună pentru cei care primesc salarii lunare, în timp ce aceasta este stabilită la un anumit număr de ore pentru muncitorii cu plata pe oră.

În cazul lucrătorilor casnici, dacă un lucrător prestează servicii pentru mai multe familii, fiecare angajator este obligat să plătească tredicesima lucrătorului, pe baza plății orare plătite.

În cazul angajaților care au lucrat parțial pe parcursul anului

Tredicesima se calculează înmulțind valoarea retribuției cu numărul lunilor lucrate, împărțit la 12.

Exemplu:

Pentru un muncitor care a lucrat de la 1 aprilie la 31 decembrie, 9 luni cu o retribuţie lunară de 600 euro, calculul este:
600 € x 9 (luni lucrate):12 = 450 €.

Al treisprezecelea salariu se calculează și pentru perioadele de concediu medical, accident de muncă şi de maternitate.

Dacă angajatorul refuză să vă acorde acest drept, vă sugerăm să vă adresați unui sindicat, birou CAF-PATRONAT sau unui avocat.

Alte articole care v-ar putea interesa:

Susține publicația noastră!
CrystalDENT Milano CrystalDENT Milano

SUSȚINE PUBLICAȚIA NOASTRĂ

Mai multe articole mai jos

Publicitate