„Tredicesima” sau al 13-lea salariu în Italia. Întrebări și răspunsuri cu Galia Sava, consultant fiscal

Se apropie perioada anului în care angajații publici și privați din Italia vor primi de la angajator cel de-al treisprezecelea salariu lunar. Nu toată lumea cunoaște însă mecanismele și detaliile, cine are dreptul, cum este calculat și când este plătit, de aceea am apelat la un specialist care să ne clarifice aceste amănunte.

Galia Sava este consultant fiscal, absolventă a Facultății de Economie de la Universitatea de Studii Roma Tre și are un birou deschis la Roma, în Via Genzano, 6 (Colli Albani).

Rotalianul: Ce este „tredicesima”?

Galia Sava: „Tredicesima” în Italia reprezintă practic al 13-lea salariu și este în primul rând un drept al tuturor celor care lucrează în baza unui contract de muncă regular, inclusiv categoria colaboratorilor din sectorul casnic. Se plătește de regulă în a doua parte a lunii decembrie. Așadar, în ultima lună a anului, lucrătorii primesc salariul pentru luna decembrie și al 13-lea salariu.

Există posibilitatea ca angajatorii să împartă lunar această indemnizație, astfel încât la sfârșitul anului să nu aibă o suma dublă de plată. Această metodă este una permisă de lege și se stabilește în anumite cazuri de comun acord cu salariatul.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Plățile lunare se bazează pe lunile de muncă socotite în fracțiuni de minim 15 zile. Se calculează chiar și în timpul concediilor plătite pentru boală, accidente de muncă sau maternitate. Nu se plătește „tredicesima” în cazul în care lucrătorul a beneficiat în cursul anului de concediu fără plată.

Rotalianul: Cine are dreptul?

Galia Sava: Al treisprezecelea salariu este prevăzut pentru toți lucrătorii cu contract de muncă, inclusiv pentru lucrătorii casnici cum ar fi: menajere, bone și îngrijitoare. Dacă munca prestată se bazează pe un contract part time, al 13-lea salariu este stabilită la nivel de oră de lucru.
Pentru îngrijitoarele care lucrează și locuiesc la domiciliul angajatorului este obligatoriu să fie adăugată și indemnizația pentru alimente (mâncare) și cazare, „vitto e alloggio” care este în valoare de circa 165 euro pentru anul 2019.

Rotalianul: Cum se calculează „tredicesima” dacă o persoană a lucrat doar câteva luni în anul respectiv?

Galia Sava: În cazul unei lucrătoare din sectorul casnic care prestează servicii pentru mai multe familii, fiecare angajator este obligat să efectueze calculul cotei celui de-al treisprezecelea salariu în baza retribuției orare plătite.

Exemplu: În cazul în care menajera este plătită lunar, va primi valoarea unui salariu suplimentar, dublu, în plus față de cel din decembrie. În cazul în care menajera lucrează cu ora, part time, plata orară trebuie multiplicată cu numărul orelor lucrate pe timpul săptămânii şi rezultatul se va multiplica cu 52, adică cu numărul săptămânilor dintr-un an. Suma obţinută împărţită la 12 dă ca rezultat suma de achitat ca al treisprezecelea salariu.

În cazul unei lucrătoare care a lucrat de exemplu numai două luni în anul 2019, plata lunară este egală cu 1/12 din salariul lunar, deci pentru 2 luni 2/12.

Exemplu: Îngrijitoarea începe munca în baza unui contract regular, la data de 12 noiembrie 2019 cu 54 ore săptămânale și un salariu de 985 euro. Îngrijitoarea respectivă va primi în „busta paga” (fluturașul de salariu) din luna decembrie salariul pentru luna noiembrie, respectiv tot în aceast document sau într-unul aparte, îi va fi calculat și al 13-lea salariu.

Va primi 2 rate de „tredicesima”, care îi va fi calculată în felul următor:
985:12=82.09 euro, aceasta este suma lunară din al 13-lea salariu. Pentru luna noiembrie și decembrie, fiind un număr de 2 luni, se calculează: 82.09×2=164.18 euro.

Cum se calculează cazarea și mâncarea („vitto e alloggio”) în cazul acestei persoane?

165 euro: 12 luni=13.75 euro pe lună. Pentru 2 luni va fi 13.75×2=27.50 euro care se adaugă la suma de 164.18 euro. Totalul celui de-al 13-lea salariu pentru această persoană va fi 191.68 euro.

Specificăm că fracțiunile egale sau mai mari de 15 zile sunt valabile cât o lună întreagă la calculul celui de-al 13-lea salariu. Prin urmare, de exemplu, dacă lucrătorul a fost angajat la 12 aprilie 2019, până la sfârșitul anului angajatorul trebuie să-i plătească 9/12 din suma totală. Dacă menajera a fost angajată pe 16 aprilie, angajatorul îi va plăti 8/12.
Dacă lucrătoarea a fost angajată pe 2 ianuarie și a demisionat pe 7 noiembrie, trebuie să i se plătească 10/12.

Rotalianul: Când se plătește „tredicesima”?

Galia Sava: Cel de-al 13-lea salariu de plătește de către angajator în luna decembrie sau parțial, în fiecare lună, dacă este de acord atât angajatorul cât și angajatul. Ambele cazuri sunt conform legislației muncii. De notat că anumiți angajatori nu sunt intenționați întotdeauna să plătească corect salariu, în aceste cazuri le sugerez clienților mei să ceară plata „tredicesimei” fracționat, în fiecare lună. Astfel, dacă din diferite motive raportul de muncă se încheie dintr-un motiv sau altul, le rămân de încasat strict drepturile bănești pe ultima luna lucrată și nu pe toată perioada anului. Tot această sugestie o dau și referitor la lichidare (TFR), plata concediului și a vechimii în muncă.

Atenție la plata vechimii în muncă! Este egală cu o mărire de 4% la fiecare 2 ani pentru personalul casnic, restul contractelor având alte procente, în funcție de domeniu respectiv.

Rotalianul: Lucrătoarea la negru, fără contract de muncă, poate cere „tredicesima”?

Galia Sava: Plata celui treisprezecelea salariu este prevăzută și pentru lucrătorii care au un raport de muncă neînregistrat. Există cazuri în care a fost încheiat un acord verbal, practic o înțelegere între lucrător și angajator. Eu mereu invit pe fiecare lucrător, cu sau fără contract de muncă, să își ceară drepturile.

Lucrătorii la negru au aceleași drepturi ca cei angajați cu contract, important este ca toți să ceară ceea ce li se cuvine. Noi vă oferim consultanță necesară în acest sens.

Personal, întocmesc calculele necesare pentru fiecare lucrător în funcție de atribuțiile și sarcinile îndeplinite la locul de muncă, dacă a lucrat ore extraordinare, dacă i-au fost plătite zilele de sărbătoare lucrate, cum au fost plătite, dacă i s-a achitat vechimea în muncă, cum a fost calculată și plătită vacanța, dacă i-a fost achitată în mod corect lichidarea (TFR) și alte detalii pe care le transformăm în cifre. Apoi, cu ajutorul avocatului, fiecare are posibilitatea să se tuteleze, lăsându-l pe acesta să îi apere drepturile. Cu toții știm că deseori, în Italia, angajatorul din sectorul casnic nu își îndeplinește conform legii îndatoririle de plată către lucrător, dar aveți încredere, pentru că întotdeauna există o soluție! Puteți semna o împuternicire pentru un avocat de încredere și care vă va recupera drepturile bănești care vi se cuvin.

Galia Sava – Via Genzano, 6 Roma, Rm. Metro A, Colli Albani.
Tel 0039/3881588870; E-mail: galiasava@gmail.com; Facebook: Studio Sava; Galia Sava

Distribuie acest articol