Trei localități din Italia interzic activitățile în mediul rural din cauza unei pantere negre care rătăcește în zonă

În provincia Bari, din Puglia, trei localități au interzis activitățile în mediul rural din cauza unei pantere negre care rătăcește de mai multe zile în zonă. Văzută pentru prima dată săptămâna trecută, în zona Castellana Grotte și filmată apoi de un automobilist la Casamassima, se pare că rătăcește acum în mediul rural Acquaviva delle Fonti.

Primarul Davide Carlucci a confirmat acest lucru mărturisind că medicul veterinar desemnat de ASL a găsit „urme organice lăsate de animal” în zona localității Acquaviva delle Fonti. La nivelul administrației publice s-a emis o hotărâre care interzice până la o dată ulterioară „tranzitul pietonal, desfășurarea oricărei activități sportive pe toate drumurile de țară și pe drumurile extraurbane” și „efectuarea tăierii copacilor sau a muncii în mediul rural”. Proprietarii de animale sunt de asemenea obligați să le „păstreze în siguranță sau într-o incintă care să le limitează mișcarea și să le protejeze de orice atac din partea panterei negre”.

„Fără alarmisme – a scris primarul pe Facebook – polițiștii forestieri, cu coordonarea Prefecturii din Bari, patrulează zona dintre șoseaua Cassano-Adelfia și strada Sannicandro”. Dar totuși nici urmă de panteră.

Aceasta pare să se miște cu mare viteză, în căutarea hranei. Acest lucru este demonstrat nu doar de lungimea itinerariului Castellana Grotte – Casamassima – Acquaviva (peste 30 de kilometri), ci și de ultima fotografie a animalului unde poate fi văzut cum traversează alergând o pajiște. Din acest motiv, Giuseppe Cosola, primarul localității Adelfia, a anunțat duminică măsuri la fel de severe: „Cu o ordonanță sindicală specifică – a scris acesta pe Facebook – ordon interzicerea oricărei activități cicloturistice și sportive în aer liber în toată zona Adelfia. De asemenea, este interzisă desfășurarea de activități agricole și se recomandă păstrarea animalelor de companie în incinte păzite.”

Primarul din Castellana Grotte, Francesco De Ruvo, a semnat deja o ordonanță similară cu câteva zile în urmă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În ciuda faptului că a fost semnalată prezența panterei negre de peste o săptămână, nu este încă clar de unde a scăpat animalul și cum se face de a ajuns în zonă. Din fericire, spun specialiștii, este o specie care atacă oamenii doar dacă este speriată. În cazul în care ar fi localizată, conform protocolului, ar fi sedată de personalul specializat. Cu toate acestea, soluțiile alternative nu sunt excluse, inclusiv poziționarea cuștilor speciale pentru capcane.

Rotalianul - Revista Românului din Italia este și pe WhatsApp. Înscriete-te pe canalul nostru.

@rotalianul
zandra.ro%20