Trei români acuzați în Italia că au încercat să arunce în aer un bancomat, au efectuat diverse furturi și înșelăciuni

Trei români din Italia sunt acuzați de autoritățile din Perugia, regiunea Umbria, de furt, înșelăciune și tentativa de detonare a unui bancomat, în urma unei anchete începută în cursul anului 2019. Doi dintre aceștia au fost arestați preventiv, iar al treilea a primit pe numele său un ordin de control judiciar cu obligația de a se prezenta periodic în fața procurorului general.

Conform unui comunicat emis de Polizia di Stato vineri, 09 aprilie a.c., bărbații erau specializați în comiterea de furturi și înșelăciuni ce aveau ca țintă magazinele care vând centrale termice și aparate electronice de uz casnic. Inculpaților li se aduc, de asemenea, acuzații de constituire a unui grup infracțional ce avea ca scop final punerea în practică a diverse infracțiuni, printre care și tentativa de a arunca în aer un bancomat cu scopul de a fura banii din el.

Investigațiile au fost desfășurate de o echipă de polițiști din cadrul secției din Perugia, coordonată de către Parchetul local și au început în februarie 2019, când un grup de persoane a încercat detonarea unui bancomat din zona Santa Maria degli Angeli, în Assisi, folosind acetilenă (Acetilena, C2H2, este un gaz incolor, puternic inflamabil, non-toxic, dar narcotic).

Operațiunea a decurs prost și nu au reușit să pună mâna pe bani, motiv pentru care au fugit rapid de la locul faptei la bordul unui autoturism pe care îl furaseră din Roma cu puțin timp înainte și pe care l-au abandonat în Bastia Umbria. Agenții interveniți la fața locului au găsit o rangă și sârmă ghimpată acolo, iar la scurt timp după începerea investigațiilor au găsit magazinul de unde au fost cumpărate obiectele. Folosindu-se de aceste indicii, oamenii legii au identificat o femeie de naționalitate română care achiziționase materialele pentru infractori, fapt ce i-a ajutat pe anchetatori să recreeze firul relațiilor.

Investigațiile ulterioare au dus la identificarea unui grup de cetățeni români stabiliți în Roma și împrejurimi, cărora polițiștii au reușit să le atribuie jaful asupra bancomatului, dar și alte acțiuni criminale. Ajutați de monitorizarea electronică, agenții au documentat existența unui grup infracțional foarte bine structurat și având la bază legături familiare între suspecți, cu baza operativă în capitala Italiei, pentru care jaful din Assisi a reprezentat doar un experiment.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Businessul” principal al acestora era constituit din comiterea de furturi și înșelăciuni ce aveau ca țintă obținerea unor centrale termice sau altor electrocasnice și electronice. Conaționalii noștri își desfășurau activitatea în diferite centre comerciale din Umbria, Lazio, Toscana, Abruzzo și Campania. În cazurile de furt, aceștia vizau în special bormașini și autofiletante, având obiceiul de a da lovitura spre finalul programului de lucru al magazinelor, profitând de neatenția angajaților.

În cazul înșelăciunilor, indivizii utilizau o metodă ingenioasă, înlocuind codul de bare al unor centrale termice cu prețuri mari, cu alt cod ce aparținea unor produse cu preț mai mic, în acest fel reușind să plătească uneori și de 10 ori mai puțin decât prețul normal. Ulterior produsele erau vândute de aceștia pe internet.

Judecătorul pentru investigații preliminare a dispus măsura arestării preventive și al arestului domiciliar și pentru alți doi cetățeni români, dar aceasta nu a fost aplicată încă.