Trieste – româncă moare acasă la o oră după externarea din spital. Un nou posibil caz de incompetență medicală.

Un nou posibil caz de incompetență și indiferență din partea unor medici italieni în care este implicată o româncă, după ce cu numai o săptămână în urmă vă prezentam cazul Mayei, fetița româncă de numai 3 anișori, decedată într-un spital din Reggio Emilia, din cauza incompetenței medicilor, după cum spun părinții.

Totul a început miercuri dimineața, 9 noiembrie, în jurul orei 10, când Elena Turculeț, în vârstă de 54 de ani, rezidentă la Trieste, aflându-se pe scooter-ul său este accidentată ușor de un automobil, în via Grego din Trieste, chiar în vecinătatea casei sale.

Femeia cade, se lovește la cap, și este dusă la urgențe, la spitalul Cattinara din Trieste, unde i se dă un cod galben și este vizitată imediat de un medic. I s-a făcut chiar și o tomografie în urma căruia a fost diagnosticată cu o traumă craniană, pe lângă alte contuzii ușoare pe corp, mai exact pe umăr, mână și genunchi.

Este apoi externată, în jurul orei 18, dându-i-se 7 zile de concediu medical, iar medicii sfătuind-o să fie controlată la fiecare 2 ore, cu avertizarea că ar putea suferi de amețeli și senzații de vomă, povestește o prietenă a Elenei.

Nimic prea grav, după cum părea, însă, a doua zi, prietena Elenei o vede cam palidă pe conaționala noastră, clătinându-se și având senzații de vomă, exact cum au prezis medicii. Așadar, în jurul orei 9, în dimineața zilei de joi, 10 noiembrie, Elena se întoarce la urgențe, la spital, la ora 11 fiind externată din nou.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

De această dată, însă, abia ajunge în parcarea spitalului Elena stă să leșine și este condusă din nou în spital de personalul medical de la serviciul urgențe. După alte controale, Elena este externată din nou, în aceeași zi, de această dată în jurul orei 17, fără nici un diagnostic îngrijorător.

La numai o oră după ultima externare, are loc și tragedia, din păcate. Aflându-se în locuința sa din Trieste, Elena se simte din nou rău și în scurt timp decedează. A fost chemată ambulanța, medicii încercând să o resusciteze, dar fără nici o șansă.

ASUIT (Azienda Sanitaria Universitaria Integrata di Trieste) își exprimă regretele în fața familiei Elenei Turculeț pentru cele întâmplate în acest caz și totodată îi asigură că Elena ”a fost controlată și evaluată medical în mod profund și prin toate mijloacele posibile”.

Noi, acum, le dorim și lor să fie evaluați în mod profund și pe toate căile posibile de către autoritățile în măsură pentru a se descoperi din ce cauză a murit Elena Turculeț, în ciuda faptului că a fost vizitată de 3 ori în 2 zile și tot de atâtea ori externată. Și mai ales, care medici au studiat cu atâta ”competență” tomografia Elenei încât au decis că nu este nimic grav.

În final, având în vedere aceste două cazuri recente prezentate de revista noastră și alte ziare din Italia, vă sfătuim ca, în cazurile în care anumite simptome persistă dar medicul vă spune că nu e nimic grav, să cereți părerea și altor medici competenți sau să încercați și la alt spital, pentru a evita să vă loviți de oameni incompetenți sau, mai rău, indiferenți.

Din fericire, numărul cazurilor de acest gen sunt foarte puține, raportate la numărul de pacienți care se prezintă zilnic la serviciul de urgențe, de aceea sperăm că lumea nu se va alarma și va continua să aibă încredere în medici și în sistemul sanitar din Italia la fel ca înainte, însă un strop de precauție în astfel de cazuri nu strică niciodată.

@rotalianul