Româncă din Italia despre întoarcerea acasă: „Acolo lucram la munca de jos, în țara mea sunt o doamnă!”

Subiectul întoarcerii pe plaiurile strămoșești este o temă des abordată în rândurile românilor din diaspora.

Despre tema întoarcerii s-a discutat recent pe un grup Facebook cu români din Italia. George, originar din Vaslui, dar care trăiește în sudul Italiei de mai mulți ani, a întrebat:

„Cum este oare să te întorci acasă după 10 ani de străinătate?”

Iată ce i-au răspuns românii:

Georgiana: „Am fost în țară de curând, prețurile de acolo sunt exact ca aici, în Italia, dar ce salariu luăm aici și ce salariu primim acasă? Da, România este țara noastră, dar nu face nimic pentru noi, dacă ar face ne-am întoarce cu toții pe plaiurile natale.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Andreea: „Mai bine în Italia!! Acolo trăiești bine, aici (în România, n.r.) nu îmi ajunge nici salariul meu, nici salariul soțului. Abia aștept să mă întorc în Italia!”

Angela: „Eu m-am întors în țară după 21 de ani. În Italia lucram la curățenie sau în fabrică, la munca de jos, în Romania mi-am deschis salon de înfrumusețare și sunt o doamnă. Închid și deschid când vreau eu.”

Cristian Gabriel: „Dacă tu trăiești decent în Europa, nu contează cât de mult muncești, dacă îți permiți o viață decentă, de ce te-ai întoarce în România? Ca să ce? Să o iei de la capăt? Să te lovești de toate mizeriile din cauza cărora ai plecat? Ați uitat de ce ați plecat, în primul rând? Vă spun eu, nu s-a schimbat absolut nimic în materie de mentalitate.

Vii acasă ca să ce? Să aștepți 3 săptămâni pe an să îți vină cunoscuții de afară și să vezi cum fiecare se laudă cu o altă mașină sau alte achiziții sau îți povestesc prin ce zone au mai fost, în timp ce tu abia dacă reușești să ajungi de la o lună la alta?

Să vii acasă ca să ce? Să îți rupi mașina în gropi, să te trezești că îți cresc prețurile peste noapte cu 10% doar pentru că s-au certat unii în Parlament și tu ești bun de plată? Să te trezești cu taxe în plus din aceleași motive?”

Victor: „După 18 ani de străinătate vă zic că sentimentul este fantastic! Stresul și viața trăită robotic în Italia te omoară încet, încet, fără să realizezi. În România e superb, nu e stres, cumpărăturile sunt scumpe dacă le faci la occidentali, Lidl, Penny, Carrefour, mall-uri, ș.a.m.d.

Dacă mergi și cumperi de la țărani, ouă, lapte, cartofi, varză, carne, fructe, etc se trăiește bio și ieftin. Normal că e scump la magazine, sunt toate produsele străine. Aproape toți avem un bunic sau un părinte la țară cu o bucată de pământ, fraților, pământul e aurul nostru și aprozarul nostru.

În Italia ești sclav pentru un salariu bun, dar tot îl dai înapoi pe taxe și asigurări, chirii și mofturi, iar la bătrânețe rămâi cu nimic, când mori tot neamurile sărace din România trebuie să facă chetă pentru ați aduce corpul în țară să fii îngropat pe pământul tău.

În Italia nu ai nimic pentru că nu prinzi rădăcini. Acasă, fraților, să facem încetul cu încetul tot ce ne trebuie. Trăit modest și umil. Trăitul bine în altă țară e mai ucigător ca trăitul prost în țara ta!”

Distribuie acest articol