Turbulențe în timpul zborului, pasageri înspăimântați. Pilot: „Probabilitatea ca avionul să cadă este zero”

În era rețelelor sociale, unele imagini pot deveni virale și pot crea anxietate fără precedent. Acesta este și cazul videoclipurilor cu pasageri de avion afectați de turbulențe, care au invadat rețelele de socializare în ultimele săptămâni.

Deși aceste incidente pot părea înfricoșătoare, experții în aviație subliniază faptul că turbulențele nu sunt atât de amenințătoare pe cât par.

Ce sunt turbulențele și cum apar ele?

Prima clarificare importantă făcută de experți este legată de originea turbulențelor. Acestea pot apărea din două motive principale.

Prima categorie este legată de fenomenele meteorologice, cum ar fi furtunile sau vânturile puternice ce trec peste lanțurile de munți. Aceste tipuri de turbulențe sunt mai ușor de anticipat datorită poziției geografice și a indiciilor meteo.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cu toate acestea, există și o a doua categorie de turbulențe, denumite „turbulențe în aer limpede”, care pot apărea brusc și sunt mai dificil de prevăzut.

Percepția vs Realitate

Danilo Recine, un pilot cu experiență militară, acum angajat în aviația civilă și vicepreședinte al Asociației Naționale Profesionale Aviației Civile din Italia, a explicat pentru Fanpage:

„Oamenii tind să creadă că orice turbulență este periculoasă. În realitate, piloții consideră o turbulență drept severă doar când aceasta afectează citirea instrumentelor de bord, un caz extrem de rar.”

Riscul real al turbulențelor

Cazurile de turbulențe care au devenit virale pe internet nu reflectă în mod corect riscurile reale.

„Probabilitatea ca un avion să cadă din cauza unei turbulențe este practic zero”, susține Recine. Pericolele reale pot apărea doar dacă pasagerii nu sunt bine așezați și cu centurile de siguranță fixate, ceea ce poate duce la accidentări minore în cazul unor turbulențe severe.

Pentru piloți, turbulențele sunt un factor de care se ține cont în planificarea rutei, însă riscul structural pentru avion este extrem de scăzut.

„În condiții meteo critice, noi nu putem ateriza pe niciun aeroport. Acesta este unul dintre cele mai riscante scenarii, nu turbulențele de la altitudini mari”, a adăugat Danilo Recine.

În pofida faptului că turbulențele pot fi neliniștitoare pentru pasageri, acestea nu constituie un pericol real pentru integritatea avionului sau siguranța zborului.

Teama generată de aceste fenomene, amplificată de rețelele sociale, pare să fie mai mare decât riscul efectiv.