Turcia – identificat autorul atentatului din clubul Reina, din Istanbul.

Poliția turcă a reușit să identifice presupusul terorist care, în noaptea dintre ani, a omorât 39 de persoane și a rănit cel puțin alte 70 de persoane, printre răniți numărându-se chiar și patru cetățeni italieni, trei bărbați din Modena și o femeie din Brescia.

Atacul a avut loc în clubul Reina, un club foarte renumit în Istanbul, frecventat de mulți fotbaliști și vedete din Turcia dar și de mulți turiști străini.

Sursă imagine: ANSA.it

Conform presei locale din Turcia, numele autorului acestui atentat este Abdulkadir Masharipov, cetățean din Uzbekistan, membru al unei celule jihadiste din acel stat, celulă care continuă să-l ajute în fuga sa de autorități. Acesta ar folosi în comunicațiile cu celula numele de cod Abu Muhammed Horasan, scrie site-ul TGCOM24. Masharipov ar fi pornit spre Istanbul pe data de 15 decembrie, 2017, din Kunya, unde celula Isis din care face parte acesta își are baza.

Rămân încă dubii asupra celui de-al doilea atacator prezent în noaptea de Anul Nou la atentat, care, conform declarațiilor victimelor din club și din imaginile camerelor de supraveghere, l-ar fi ajutat pe Masharipov în acest atentat.

Imaginile camerelor de securitate din club arată cum, în acea noapte, un bărbat îmbrăcat în negru, cu fața acoperită și cu o pușcă în mână, ucide un polițist și un bodyguard la intrare, apoi intră în club și trage focuri de armă la întâmplare asupra celor 700 de persoane prezente în club, unii dintre ei aruncându-se în apa înghețată din Bosfor pentru a se salva. Martorii atentatului au declarat că acesta a strigat ”Allah Akbar” în timpul atacului.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Printre supraviețuitorii atacului se numără și un grup de patru italieni care au fost răniți și ei dar s-au salvat aruncându-se la pământ când au auzit primele focuri de armă. ”S-a întâmplat totul într-o clipă. Sărbătoream și mâncam la masă când au fost trase primele focuri de armă și a fost declanșată panica. Ne-am salvat aruncându-ne la pământ”, au povestit italienii prezenți în club în acea noapte.

În confuzia creată în urma focurilor de armă, atacatorul a abandonat arma în mijlocul mulțimii și a reușit să fugă, dând startul astfel la o uriașă vânătoare a teroristului, care s-a extins în toată Turcia și la care participă peste 17.000 de agenți.