Ucraineni fugiți de război în Italia: „Suntem în viață datorită românilor și moldovenilor”

Un număr uriaș de ucraineni și-au părăsit în ultima lună de zile locuințele și au fugit din calea bombardamentelor, îndeosebi femei, copii și bătrâni. Orașul Mykolaiv, cu o activitate intensă de construcție navală, a fost bombardat masiv de trupele ruse începând încă din noaptea de 26 februarie. Aflat la 65 km de Marea Neagră și la 130 de km de Odesa, a reprezentat un punct strategic pentru armata rusă. Atacurile cu bombe au continuat, iar populația a fost nevoită să se ascundă în buncăre sau să părăsească orașul.

Printre cei fugiți din Mykolaiv s-au numărat și Natalie Zima împreună cu soțul său. Cei doi ucraineni sunt la o vârstă venerabilă, iar bărbatul este paralizat de trei ani în urma unui accident vascular cerebral, relatează NOI MD.

Au reușit să ajungă în Republica Moldova, apoi în România și în cele din urmă în Italia, unde locuiesc rude de-ale lor. Într-o postare pe rețelele de socializare, femeia ucraineană mulțumește locuitorilor din Moldova și România care i-au ajutat: „Fără ei n-am mai fi în viață.”

„Sîntem împreună de 47 de ani – a mărturisit Natalie. „Sîntem obligați să trăim pînă la nunta de aur. Am parcurs un drum lung, ne-au ajutat persoane străine, soțul meu a fost dus în brațe. Am trecut granița cu Moldova, locuitorii satului Abaclia, care ne sînt acum foarte apropiați, ne-au primit, ne-au hrănit, ne-au îmbrățișat.

Plîng, amintindu-mi de bunătatea și dragostea pe care am primit-o în fiecare zi. Ne-au ajutat să ajungem la Chișinău, apoi am ajuns la București. Am trăit o săptămînă într-o familie care ne-a cumpărat tot ce aveam nevoie. Nu voi uita niciodată și toată viața îi voi mulțumi lui Dumnezeu pentru toți cei care ne-au ajutat.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pe drum, soțul meu s-a simțit rău, am fost duși la Spitalul de urgență. Ni s-a oferit un ajutor neprețuit, soțul meu a fost îmbrățișat și miluit de toată lumea, de la medic la asistentă.

În trei săptămîni am ajuns la rudele noastre din Italia. Am parcurs un drum lung și sîntem în viață datorită grijii locuitorilor din Moldova și România”, a scris femeia ucraineană.

Imagini din Mykolaiv. Foto: Corriere della Sera