UE – tarifele de roaming pentru telefonia mobilă din interiorul Uniunii Europene vor fi eliminate din 15 iunie, 2017.

Cum bine știm cu toții, atunci când utilizăm telefonul mobil în alte țări din Uniunea Europeană, decât în cea din care am cumpărat cartela SIM sau avem un abonament, tarifele pe minut pentru fiecare conversație telefonică avută este mult mai mare decât atunci când sunăm în țara de proveniență a cartelei SIM. Mai mult, suntem taxați chiar și atunci când primim un apel, nu doar când apelăm noi. Aceste tarife suplimentare se numesc „costuri de roaming” și sunt aplicate de toți operatorii de telefonie mobilă din UE dar și din alte țări.

Lucrul acesta se va schimba, însă, după cum confirmă chiar site-ul informativ creat de Comisia Uniunii Europene, europa.eu la acest link, care arată, după cum puteți vedea în tabela de mai jos, care sunt costurile actuale dar și faptul că nu vor mai exista taxe suplimentare, începând cu 15 iunie, 2017.

Tarifele maxime pentru apeluri, mesaje, internet (descărcare de date) sunt următoarele:
30 aprilie 2016 15 iunie 2017**
Apeluri efectuate (pe minut, fără TVA) se aplică tarifele naționale + până la 0,05 EUR Fără taxe suplimentare de roaming; se aplică tarifele naționale

 

 

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

 

 

 

 

 

Apeluri primite (pe minut, fără TVA) 0,0114 EUR
SMS-uri trimise (pe text, fără TVA) se aplică tarifele naționale + până la 0,02 EUR
Internet (descărcare de date, pe MB*, fără TVA) se aplică tarifele naționale + până la 0,05 EUR

* Plafonul este stabilit pe MB, dar veți fi facturat pentru fiecare kilobit utilizat.
** Tarifele de roaming nu se vor mai aplica atâta timp cât folosiți telefonul în străinătate doar temporar. Furnizorii pot încă să vă taxeze pentru utilizarea cartelei SIM în altă țară din UE în mod permanent.

Așadar, vestea bună este că nu vom mai fi nevoiți să plătim mai mult sau să schimbăm cartela SIM de fiecare dată când ne întoarcem în România, folosind o cartelă SIM românească, sau când ne deplasăm în alte țări, pentru a evita costurile suplimentare de roaming, deoarece acestea vor fi eliminate începând cu data mai sus menționată.