Conform legendei, Atena, Zeița Înțelepciunii, și Poseidon, Zeul Mării, și-au disputat controlul asupra cetății Attica. Zeus, care a fost ales pentru a arbitra această confruntare, a decis că va ieși învingător cel ce va reuși să facă oamenilor cel mai folositor dar. Din marea pe care Poseidon a lovit-o cu tridentul său, a ieșit un cal superb, extrem de important în războaie. În replică, zeița a lovit pământul cu lancea. Din acel loc a răsărit un arbore nemuritor plin de fructe pentru hrana și sănătatea oamenilor.
Așa s-a născut primul măslin, conform miturilor grecești.
Se mai spune și că toți măslinii din Atena se trag exact din cel dăruit de zeiță oamenilor. Dominând maiestuos țărmurile stâncoase ale Greciei, măslinii au ajuns în scurt timp stâlpii societății elene. Erau atât de prețuiți, încât cel care avea nesăbuința de a tăia un pom era condamnat la moarte sau exil. Uleiul de măsline devenise cea mai de preț marfă. Corăbiile erau construite în scopul de a transporta din Grecia spre centrele comerciale din zona Mediteranei, tone de ulei.
Măslinul era simbolul gloriei și al păcii, ramurile lui, se foloseau pentru slăvirea celor victorioși, fie în jocuri prietenești, în întreceri olimpice sau în războaie scăldate în sânge. Coroanele confecționate din ramuri de măslin erau oferite zeităților şi persoanelor extrem de importante. Astfel de coroane au fost găsite și în mormintele lui Tutankamon.
Credința că uleiul de măsline conferă putere şi tinerețe era răspândită în întreaga lume antică. În Egipt, Grecia și Roma uleiul de măsline se întrebuința foarte mult atât în scopuri medicinale, cât și cosmetice.
În Ierusalim era vestit pentru culturile de măslin așa numitul ”Muntele Măslinilor” cu grădina Ghetsimani, care în traducere românească înseamnă ”teasc de untdelemn”. Aceasta, este grădina în care legenda spune că Isus Hristos mergea foarte des să se roage şi unde, dealtfel, a fost și prins în urma trădării lui Iuda. Și astăzi, încă, sunt aici un număr de măslini foarte bătrâni, despre care tradiția spune că ar fi chiar din acei sub care Isus se ruga.
Măslinul este considerat ”arborele veșnic roditor”, fiind un arbore cu o longevitate extraordinară și având o uimitoare putere de regenerare, care dă mereu rădăcini și lăstari noi.
În prezent, medicii și nutriționiștii au realizat că uleiul de măsline extra virgin, în special, deține importante proprietăți nutriționale benefice pentru menținerea sănătății organismului:
- previne cancerul;
- previne bolile cardiovasculare;
- previne diabetul zaharat;
- menține greutatea corporală;
- vindecă durerile de urechi;
- ameliorează astmul și artrita;
- ameliorează activitatea cognitivă;
- ameliorează efectele unor boli neurologice (depresii) sau neurodegenerative (Alzheimer);
- este un aliment cu puternic efect vermifug, indicat copiilor şi persoanelor debilitate şi cu un sistem imunitar slăbit;
- ameliorează ulcerul gastric;
- are efect analgezic natural, atenuând durerea;
- previne apariția stresului oxidativ, prin anihilarea radicalilor liberi (ROS). În acest mod are și un efect geriatric de prelungire a vieții, determinând și un look sănătos prin încetinirea apariției ridurilor și a aspectului tânăr al pielii;
Beneficiile medicale ale uleiului de măsline se datorează atât conținutului ridicat de acizi grași monosaturați, cât și conținutului ridicat de antioxidanți. Potrivit studiilor realizate până în prezent, uleiul de măsline previne apariția bolilor de inimă, prin scăderea nivelului de colesterol LDL, (colesterolul “rău”), în timp ce crește nivelul de colesterol HDL, (colesterolul “bun”). Niciun alt ulei natural nu conține o cantitate atât de mare de acid monosaturat precum uleiul de măsline!
Țările cele mai mari producătoare de ulei de măsline din lume, sunt:
- Spania;
- Italia;
- Grecia.
Producţia de ulei de măsline din Spania este de peste trei ori mai mare decât cea a Italiei, potrivit datelor ”International Olive Oil Council”.
În România, consumul anual de ulei de măsline este de 0,2 litri pe cap de locuitor, în timp ce media europeană este de 0,3 litri pe an. În cel mai fericit caz, românii cumpără ulei de măsline când sunt promoţii în supermarketuri, pentru a-l folosi la salate, nicidecum pentru gătitul curent. Lipsa de interes pentru acest aliment se poate explica prin faptul că românul este prea sărac şi nu își permite să utilizeze frecvent ulei de măsline. Obiceiurile culinare împământenite sunt o altă explicație pentru acest consum scăzut, în România cel mai folosit ulei fiind cel de floarea soarelui.
Consumul de grăsimi și uleiuri ar trebui să constituie maximum 33% din necesarul zilnic de nutrienţi – 95 de grame pentru bărbaţi, adică şapte lingurițe și 70 de grame pentru femei, adică cinci lingurițe.