Un medic este acuzat că a „smuls capul unui bebeluș” în timpul nașterii după ce s-a urcat pe burta mamei

În timpul unei nașteri care a avut loc la data de 1 mai 2023, la Hospital das Clinicas da UFMG, situat în cartierul Santa Efigenia din orașul brazilian Belo Horizonte, un medic este acuzat că ar fi „smuls capul unui bebeluș” după ce s-a urcat pe burta mamei.

Cea care aduce aceste acuzații este chiar mama bebelușului mort, o braziliancă pe nume Ranielly Santos și în vârstă de 34 de ani, relatează Daily Mail.

70763327-12062833-image-m-13_1683625913571
Ranielly Santos a declarat că doctorul care ar fi trebuit să o ajute să nască, a smuls capul copilului. Foto: Diamantina Noticias 24hrs via Facebook

Potrivit sursei citate, incidentul a ieșit la iveală după ce mama micuțului a depus o plângere împotriva medicului, care este în prezent anchetat de polițiști.

Familia copilului decedat a dezvăluit presei locale că spitalul a încercat să facă presiuni asupra lor pentru a semna documente care să acopere în cele din urmă incidentul real.

Ranielly are coșmaruri și „nu poate dormi”, iar când se trezește „crede că aude un țipăt”, a mărturisit sora ei, Aryane, în vârstă de 32 de ani.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Atât nefericita mamă, cât și soțul ei, Victor da Silva, care a asistat la naștere, au susținut că fetița lor era în viață când a început să iasă la iveală.

70740081-12060271-Victor_da_Silva_left_and_his_wife_Ranielly_Santos_right_are_seek-a-31_1683575154226
Ranielly și soțul ei. Foto: R7

La două zile după nașterea eșuată a copilului său, Ranielly a depus o plângere la poliție unde s-a inițiat o anchetă pentru o posibilă omucidere din culpă.

Deși spitalul a susținut încă de atunci că fetița ar fi murit oricum din cauza unei „malformații pulmonare, incompatibilă cu viața”, familia neagă că ar fi primit vreodată aceste informații de la spital.

Sora mamei, Aryane, a explicat în detaliu evenimentele incredibile pentru publicația braziliană O Tempo:

„Mental, nici măcar nu am cuvinte să descriu. Sora mea știe doar să plângă. Nu poate dormi.

Când reușește, se trezește tresărind, crezând că aude un țipăt. Din sânul surorii mele curge lapte. Când pleacă, plânge, spune că e fata care vrea să fie alăptată.

De asemenea, este foarte umflată, cu apă ce iese din pori. Abia poate merge din cauza celor 60 de copci. Sânul ei dă lapte, iar acest lucru este foarte trist, este un declanșator”, a adăugat Aryane.

Un purtător de cuvânt al spitalului a declarat că nașterea copilului a fost prematură, la 30 de săptămâni, și a susținut că mama avea o afecțiune clinică, care s-a agravat cu „tensiune arterială crescută și edem generalizat”.

„Datorită severității stării materne și a inviabilității fetale (incapacitatea fătului de a supraviețui în afara uterului), personalul medical a optat pentru inducerea nașterii”, a precizat conducerea, potrivit O Tempo.

Purtătorul de cuvânt al spitalului a subliniat că „echipa a depus toate eforturile pentru a garanta viața gravidei și că se angajează să clarifice toate faptele cu transparență și fexibilitate”.

Femeia însărcinată a spus că, inițial, a fost internată înainte de termen la spital deoarece avea tensiune arterială ridicată. Din acest motiv ea a fost adusă la unitatea sanitară, unde a optat pentru nașterea indusă.

Medicul obstetrician, al cărui nume nu a fost făcut public, l-ar fi chemat în timpul nașterii pe tatăl fetei, pentru a observa îndeaproape procedura.

Tatăl, care a urmărit nașterea copilului său alături de mama soției sale, a spus că și-a văzut chiar fiica clipind și mișcându-și gura, ceea ce înseamnă că era o dovadă că nou-născuta era în viață și sănătoasă.

Deodată, potrivit raportului familiei către poliție, medicul s-a urcat pe burta mamei în timp ce încerca să o scoată pe fetiță și i-a smuls efectiv capul, într-o întorsătură tragică a evenimentelor.

Rezidentă în Ribeirao das Neves, o localitate de la periferia orașului Belo Horizonte, familia Santos a primit ulterior scuze de la medic pentru ceea ce s-a întâmplat în timpul nașterii copilului, potrivit raportului poliției.

Ei spun că au fost abordați ulterior de un asistent social de la spital, care a precizat că unitatea sanitară va suporta toate costurile pentru înmormântarea bebelușului.

Însă această ofertă era valabilă numai dacă părinții ar fi acceptat să semneze documente care să precizeze că „autopsia a fost deja efectuată la spital”, că „trupul copilului a fost deja examinat” și „cadavrul nu va fi înaintat către Institutul de Medicină Legală (IML)” pentru analize suplimentare.

Părinții bebelușului decedat au refuzat să semneze actele și, ulterior, au depus plângere la poliție, rămășițele copilului fiind apoi duse spre examinare la IML, potrivit avocatului familiei Santos, Jennifer Valente.

Într-o declarație către publicația Itatiaia, spitalul a subliniat că „regretă profund” ceea ce s-a întâmplat și a promis că va „depune toate eforturile pentru a investiga faptele” în timp ce IML întocmește raportul de autopsie.

Familia Santos nu și-a văzut bebelușul încă încă și a fost planificat un serviciu de înmormântare pentru când rămășițele micuței vor fi returnate.