Un român a muncit 8 ani în Italia și cu banii economisiți a devenit fermier la el acasă: „N-am rămas niciodată cu marfa pe stoc”

Marius Kiss, un fost muncitor român în fermele Italiei, s-a întors în satul său natal, Checea, din județul Timiș, pentru a-și începe propria afacere în domeniul legumiculturii, beneficiind de sprijinul fondurilor europene pentru agricultură și dezvoltare rurală.

Checea este o așezare la capăt de drum și la margine de țară. În timpul regimului comu­nist, aici era unul din locurile pe unde încercau cei însetați de libertate să fugă din România, informează Formula As.

După revoluție, tot peste această graniță de vest, dar fără să-i mai amenințe soldații cu pistoalele mitralieră, tinerii au plecat la muncă în Occident: cu autocarul, cu mașina, cu pașaport, legal, prin vamă, așa cum trebuie să fie într-o lume de­mocratică.

photo_2024-02-04_14-02-51
Marius Kiss și ferma sa de legume. Sursa foto: Formula AS

Marius Kiss din Checea Timi­șu­lui a fost unul dintre ei: un căpșunar, un dias­po­rean, un muncitor român prin fermele Ita­liei.

Am plecat cu mașina mea, cumpărată în leasing. M-am oprit în localitatea Fossacesia, din provincia Chieti, aproape de Pescara. M-am an­gajat la un tunisian care avea o fermă mică, de numai un hectar, și cultiva roșii pe care le ducea la piață, cu camionul său.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

De aici, m-am mutat, în scurt timp, la un fermier în vârstă, care avea livezi de măr și măslin, producea ulei de măsline. Ulte­rior, am aflat că a murit împreună cu soția, în tim­pul pandemiei Covid-19. Nici la el nu am stat mult, vreo două luni, apoi m-am angajat cu contract de muncă la un alt patron, care cultiva pomi, vie, legume”, a povestit fermierul român.

După opt ani petrecuți muncind în Italia, Marius a decis să revină acasă, unde a investit economiile sale într-o casă veche și în cinci hectare de teren agricol.

A construit inițial un solar pentru cultivarea roșiilor și ardeilor, iar succesul rapid al producției l-a determinat să extindă afacerea:

Cu o parte din banii câștigați în Italia, mi-am construit primul solar. Am cultivat roșii și ardei. La noi. în sat, nu e o tradiție în legumicultură, dar eu am învățat în fermele italienilor.

Aceste cunoș­tințe practice m-au ajutat foarte mult. Am cultivat și cartofi. Am vân­dut consătenilor mei tot ce am produs în fermă. În scurt timp, nu am mai avut ce să le vând. Cererea a fost neașteptat de mare”.

Cu ajutorul unei finanțări de 40.000 de euro obținută de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, a adăugat încă trei solarii la ferma sa.

A învățat în Italia tehnici de cultivare a tomatelor și în câmp, ceea ce i-a permis să plaseze Checea pe harta producătorilor de roșii din România. Românul se mândrește că nu a rămas niciodată cu marfa pe stoc, ceea ce subliniază cererea mare pentru produsele sale.

În ciuda succesului, fermierul se confruntă cu provocări, cum ar fi lipsa unei rețele de gaz și a apei potabile în sat, precum și cu dificultățile generate de fenomenele meteorologice și de creșterea costurilor de producție.

Marius plănuiește să depună un nou proiect pentru a obține finanțare în cadrul „Planului Național Strategic” pentru agricultura românească, cu scopul de a-și moderniza echipamentele și utilajele agricole.

Marius Kiss a demonstrat că seriozitatea și dedicarea pot transforma visul întoarcerii acasă într-o realitate prosperă.

Deși a fost tentat să se stabilească în Italia, unde a muncit în diverse ferme, dorința de a fi propriul său șef și de a-și crește copilul în satul natal l-au motivat să revină în Checea.

Acum, cu afacerea sa înfloritoare, Marius Kiss contribuie la dezvoltarea comunității locale și la promovarea agriculturii românești.

Distribuie acest articol