Un român întors în țară după 12 ani în Italia, s-a apucat de cultivat legume: „Dorul de casă m-a făcut să revin”

După mai bine de 12 ani petrecuți în Italia, Ionuț Răducu a decis să se întoarcă în România și să își construiască un viitor în agricultură, în special în legumicultură. Comuna olteană Strejești a fost locul ales pentru a-și realiza visul.

„Legumicultură fac din din 2015. Am fost plecat timp de 12 ani în Italia și tot mă gândeam să revin în țară pentru a mă apuca de agricultură.

Dorul de casă, dorul de țară m-au făcut să revin”, a declarat Ionuț Răducu într-un interviu pentru Reporter24.

1200-20240319113448 (3)

Dacă pentru unii agricultura este privită drept o meserie grea, pentru Ionuț această dificultate este depășită prin pasiune și dedicare.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Este o meserie grea, dar eu o fac din suflet. Pun mult suflet în tot ceea ce fac în agricultură”, a spus tânărul fermier care cultivă tomate, castraveți și pepeni roșii.

Cu toate acestea, sacrificiile sunt evidente: „Noi ca fermieri, nici sărbători nu avem. Dacă mă credeți, din 2015 n-am mai mers în niciun concediu. Tot timpul lucrăm, tot timpul suntem prin solarii”, a mai adăugat el.

În ceea ce privește susținerea oferită de stat, Ionuț Răducu se arată mulțumit de Programul „Tomata”, o inițiativă ce vizează sprijinirea fermierilor. „Programul „Tomata” chiar ne ajută foarte mult.”

Cu toate acestea, există opinii divizate în ceea ce privește impactul programului asupra prețurilor.

Pe lângă munca sa în legumicultură, Ionuț este și președintele Cooperativei Tinerii Fermieri Strejești

Și-a exprimat preocupările legate de comercializarea produselor în perioadele de vârf:

„Nu ne putem vinde marfa atunci când este vârful de sezon pentru că nu putem livra la lanțuri mari de magazine, ne resping tot timpul.”

Ionuț simte că presiunea ar trebui pusă pe retaileri: „Acolo e problema, nu vor să discute cu noi”.

Produsele sale pot fi găsite în Piața Producătorilor Olteni, organizată la Slatina

Această piață, susținută de Asociația Tinerilor Fermieri din Olt și CJ Olt, este un proiect menit să sprijine micilor producători agricoli și să promoveze produsele agricole locale.

Povestea lui Ionuț Răducu subliniază dedicarea, sacrificiul și pasiunea fermierilor români, dar și provocările cu care se confruntă într-un domeniu în continuă evoluție.

În ciuda obstacolelor, spiritul și determinarea sa reprezintă o sursă de inspirație pentru mulți dintre concetățenii săi.