Un român, unul dintre cei mai buni pizzeri din Italia și din lume

Când vorbim despre succesul românilor în străinătate, numele lui Ciprian Zamfir se scrie cu majuscule.

Originar din Făgăraș și fost sportiv de performanță în echipa națională de handbal a României, a reușit să transforme o pasiune culinară într-o carieră de nivel mondial.

Diplomații de la Ambasada României la Roma au avut recent privilegiul de a-l întâlni pe acest român de excepție, transmițându-ne o poveste de viață ce servește drept inspirație pentru tineri și adulți deopotrivă.

372972502_689266139904273_2214560141018775023_n
Ciprian Zamfir

Ciprian Zamfir a ajuns prima dată în Italia ca sportiv de performanță, reprezentând România în competiții de handbal.

Cu toate acestea, viața avea să îi pună în față alte provocări. Din nevoia de a-și susține familia într-un moment dificil, sportivul român a renunțat la sport și a început să lucreze la restaurantul La Capricciosa din Roma, locul unde a fost creată în 1937 celebra pizza Capricciosa.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

De la un simplu angajat, Ciprian Zamfir a ajuns să fie unul dintre cei mai apreciați maeștri pizzeri din lume. Potențialul său incontestabil a fost remarcat rapid.

După cursuri de specializare și participări la concursuri de gastronomie, a prins aripi. În 2010, el a câștigat Campionatul European de la Barcelona, un pas important care i-a deschis ușa celei mai prestigioase școli de pizzeri din Italia, Scuola Italiana Pizzaioli – prima școală de pizza din lume.

Nu s-a oprit aici și a ajuns să coordoneze școlile de pizza din Roma, formând în ultimii 15 ani mii de specialiști în domeniu.

Ciprian Zamfir este în prezent brand ambasador pentru făina Le 5 Stagioni, parte a grupului Agugiaro & Figna. Are o carieră dinamică ce îl duce în jurul lumii pentru a sublinia importanța calității ingredientelor și a unei tehnici desăvârșite în realizarea unei pizza de excepție.

Deși locuiește în Italia alături de soție și cei doi copii, păstrează legături strânse cu România. Este co-fondator al Asociației Pizzarilor Profesioniști din România, alături de Ovidiu Cheabac și Giulia Apa.

Viziunea sa include transmiterea pasiunii și a cunoștințelor sale și compatrioților săi, sprijinindu-i în dezvoltarea profesională ca pizzeri.

În perioada 28 septembrie – 1 octombrie 2023, Ciprian Zamfir va organiza la Hala Laminor Campionatul Internațional de Pizza de la București, parte a Bucharest Food Expo.