UniCredit, cea mai mare bancă din Italia anunță concedieri masive

Cea mai mare bancă italiană după active, UniCredit SpA, intenţionează să concedieze 10% din forţa sa de muncă – aproximativ 10.000 de angajaţi. UniCredit nu a dorit să comenteze informaţia deoarece planul nu a fost încă finalizat, scrie Agerpres.

Decizia, care va viza în special angajații din Italia, este parte a noului plan de afaceri pentru perioada 2020-2023, care va fi prezentat în decembrie.

Pe plan global, UniCredit are 86.000 de angajaţi, din care 30.000 lucrează la divizia sa comercială bancară din Italia.

Negocierile cu sindicatele, care ar urma să înceapă în decembrie, ar putea duce la scăderea numărului de concedieri, susţin surse din interior, citate de Reuters.

Sindicatele au fost consternate la aflarea informaţiilor privind concedierile. FABI, care reprezintă angajaţii din sectorul bancar, a precizat că, dacă informaţia se va confirma, concedierile vor fi „ruşinoase”, şi a dat asigurări că este pregătit să reacţioneze prin greve împotriva acestora.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Un alt sindicat comercial, UILCA, a anunţat că nu acceptă planul de afaceri fără o consultare adecvată prealabilă.

De la numirea directorului general Jean Pierre Mustier în fruntea UniCredit, banca italiană a demarat un vast proces de reorganizare, care s-a reflectat în mod pozitiv asupra rezultatelor sale financiare şi solidităţii capitalului. UniCredit a derulat o majorare de capital de 13 miliarde euro, a vândut mai multe active şi credite neperformante în valoare de 17,7 miliarde euro şi a eliminat 14.000 de posturi.

Actualul plan de afaceri „Transform 2019” prevede concedierea a 14.000 de angajaţi în perioada 2016 – 2019.

Şi alte mari bănci europene au demarat reduceri de costuri şi de personal, deoarece ratele negative ale dobânzilor au dus la scăderea veniturilor din creditare. Deutsche Bank AG vrea să renunţe la 18.000 de angajaţi, în timp ce Societe Generale a anunţat în aprilie că va concedia pe plan global 1.600 de angajaţi.

UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. Grupul este prezent în România prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services.