Italia: 11 regiuni în zona galbenă începând din 3 ianuarie. Trei riscă să treacă în cea portocalie de săptămâna viitoare

De luni, 3 ianuarie, Italia va avea 11 regiuni în zona galbenă. Celor deja existente li se alătură Lombardia, Piemontul, Sicilia și Lazio, informează Corriere della Sera.

În zona galbenă erau deja Calabria, Friuli Venezia Giulia, Liguria, Marche, PA Bolzano, PA Trento și Veneto.

Din 3 ianuarie 2022, Italia va avea mai multe regiuni în zona galbenă decât în cea albă. Sunt 11 regiuni care abandonează zona albă, unde cetățenii se bucură de o mai mare libertate, deși odată cu noul decret această trecere în zona galbenă permite și celor cu „green pass rafforzato” (eliberat persoanelor vindecate sau vaccinate) să desfășoare toate activitățile.

Regulile în zona galbenă

În zona galbenă practic nimic nu se schimbă în privința regulilor. Masca în aer liber, precum și la interior, este de fapt obligatorie în toată Italia. În restaurante și baruri nu mai există regula de a sta la aceeași masă cu maximum patru meseni, trebuie doar arătat „green pass rafforzato”, așa cum se întâmplă în toată Italia.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Regiuni care riscă să treacă în zona portocalie

Liguria, Calabria și provincia Trento vor deveni portocalii de săptămâna viitoare dacă secțiile spitalicești vor înregistra noi pacienți și curba epidemiologică va continua să crească.

În zona portocalie cine nu are „green pass rafforzato”:

  • nu poate părăsi localitatea de domiciliu decât pentru motive de muncă, maximă necesitate, probleme de sănătate sau pentru servicii care nu sunt disponibile în localitatea respectivă;
  • nu pot accesa teleschiurile pârtiilor de schi;
  • nu pot intra în centrele comerciale în zilele de sărbătoare și cu o zi înainte de acestea.