Ursoaica din Italia care a ucis un om nu este dorită în România: „Avem deja prea mulți urși”

Ministrul Mediului din România, Mircea Fechet, și-a exprimat dezacordul față de ideea ca România s-o primească pe ursoaica Gaia, care provine din Italia.

Condamnată inițial la moarte după ce l-a ucis pe Andrea Papi, în luna aprilie a acestui an, ursoaica a fost salvată de la eutanasiere în urma unor proteste masive.

Andrea Papi, în vârstă de 26 de ani, un entuziast al muntelui și alergării, a fost găsit mort, sfâșiat de ursoaica JJ4 (denumirea oficială) pe 6 aprilie, în apropiere de satul său din nordul Italiei.

1200-202308049393
Ursoaica Gaia și Andrea Papi

Autoritățile române se opun ideii de a adăposti ursoaica, chiar și în captivitate, la Sanctuarul de urși de la Zărnești, așa cum s-a propus.

La Digi24, ministrul român a dezvăluit o problemă cu care se confruntă România, cea a suprapopulării urșilor:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Astăzi, în România, există o problemă reală cu urșii. Există pentru prima dată un studiu care nu e făcut din birouri, un studiu făcut de Universitatea Transilvania, care ne spune și cifra.

În prezent, avem în România aproximativ 8.000 de urși. E o cifră estimativă. Pentru a asigura condiții optime de protejare a speciei de urs și pentru a limita conflictele dintre om și urs, studiul mai spune că o cifră optimă referitoare la cât pot să acomodeze habitatele este de 7.500 maxim.”, a spus Fechet.

Ministrul a mai precizat că România a contactat mai multe țări cu habitate potrivite, pentru a prelua o parte din urșii din România, dar nimeni nu a acceptat:

„Italia nu doar că nu a răspuns pozitiv la acea corespondență, dar Italia se pregătește să trimită în România singurul urs problemă, acel urs care a ucis un om în urmă cu câteva săptămâni.

În Italia sunt aproximativ 30 de urși și acum există o procedură administrativă prin care ursul problemă se pregătește să vină în România, ca și cum nu am avea suficienți.

În măsura în care această decizie ține și de Ministerul Mediului, eu cred că România nu ar trebui să primească și alți urși. Deocamdată nu ne-a întrebat nimeni”.

Ministrul Mediului a vorbit și despre necesitatea abordării acestei probleme la nivelul Consiliului European de Mediu, susținând ideea că exportul de animale poate fi una dintre metodele de conservare a speciilor:

„Vreau să pun din nou pe masa Consiliului European de Mediu și această problemă a urșilor. Cred că una dintre metode pentru a conserva specia este și de a exporta animale.

Ursul comportă anumite probleme pe care le poate genera. Sunt convins că fiecare stat membru se gândește înainte de toate la siguranța populației”.

Contrar poziției ministrului Mediului, o asociație pentru drepturile omului a declarat că a rezervat pentru Gaia un loc într-un sanctuar de urși din țara noastră:

„Nu mai există niciun motiv pentru a întârzia transferul lui JJ4 (numele oficial al ursoaicei) către un refugiu sigur și autorizat din România”, a declarat Massimo Vitturi, purtător de cuvânt al LAV, organizația care s-a oferit să plătească pentru transportul ursoaicei în România.

În această situație tensionată, rămâne de văzut care va fi decizia finală a autorităților cu privire la soarta ursoaicei Gaia.

Distribuie acest articol