Vaccinul anti-COVID a sosit în Italia. Strategia de vaccinare a populației va cuprinde trei etape

Italia şi celelalte state membre ale Uniunii Europene au trecut prin momente istorice în ziua de Crăciun: au primit primele doze de vaccin anti-covid. Cele 9.750 de doze de vaccin Pfizer BionTech au intrat în Italia la bordul unei autoutilitare negre, cu temperatură controlată, care a trecut frontiera pe la Pasul Brenner, la ora 9:30.

Însoțit de carabinieri, vehiculul a ajuns la Roma unde a fost ținut sub supraveghere într-o cazarmă militară înainte de a ajunge la spitalul de boli infecțioase Spallanzani. „Am promis că înainte de sfârșitul anului vom începe vaccinările și așa va fi” – a declarat ministrul de externe Luigi di Maio. „Ne vom recâștiga libertatea de mișcare și ne vom putea îmbrățișa din nou”.

Etapele vaccinării

Strategia de vaccinare împotriva Covid-19 va cuprinde trei etape, iar primii care vor primi vaccinul sunt cei din sistemul sanitar și care deservesc activitățile critice, informează Ministerul Sănătății din Italia.

Grupurile prioritare pentru vaccinarea împotriva COVID-19:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
  • Personalul din domeniul sănătății;
  • Personalul din centre rezidențiale și medico-sociale;
  • Populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției cu SARS-CoV-2 (adulți cu vârsta peste 65 de ani și persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate);
  • Personalul din alte domenii-cheie, esențiale bunei funcționări a societății;
  • Populația generală (adulți și copii).

Strategia de vaccinare prevede așadar ca în prima etapă să fie imunizat personalul medical și angajații din sistemul social. În a doua etapă, urmează populația cu grad ridicat de risc și persoanele care deservesc activități esențiale. Populația generală va fi vaccinată în etapa a treia. Asta poate însemna și câteva luni de acum înainte, adică primăvara lui 2021, așa că este esențial ca toate măsurile de prevenție să fie în continuare respectate.

De ce să mă vaccinez împotriva COVID-19?

Vaccinarea împotriva COVID-19 este importantă pentru că reduce riscul de îmbolnăvire și riscul de a dezvolta o formă severă de boală. Vaccinarea este un instrument important pentru a opri răspândirea pandemiei, scădea supraîncărcarea unităților sanitare, permițând, astfel, redeschiderea unităților sanitare pentru pacienții non-COVID. Astfel, vor fi create condițiile pentru redeschiderea activităților socio-economice și înlesnirea liberei circulații.

Distribuie acest articol