Un val de frig și furtuni va lovi Italia începând de vineri. Sunt prevăzute și ninsori la altitudini de peste 1.000 de metri

„Ne așteaptă o zi de vineri demnă de lupi”, scrie pe site-ul italian Il Meteo, care folosește această expresie bine cunoscută în Italia (referitoare la comportamentul lupilor pe timp de iarnă) pentru a evidenția faptul că, în acest sfârșit de săptămână, Peninsula va fi lovită de un val de frig de origine polară care va declanșa furtuni, rafale puternice de vânt și chiar și viscol.

Cele mai recente informații indică faptul că, în cursul zilei de vineri, 20 noiembrie 2020, o masă de aer rece care provine direct de la Polul Nord și care, după ce va traversa Marea Britanie și Franța, se va cufunda în Marea Mediterană și va crea un ciclon în centrul Mării Tireniene. Acest ciclon va fi alimentat în mod continuu de curenți de aer instabili și va provoca, astfel, furtuni puternice și ploi intense, în special în Centrul și Sudul Italiei.

Cele mai afectate regiuni, spun meteorologii italieni, vor fi Campania, Basilicata și Calabria, unde nu este exclus să de producă inundații, dar și insula Sardinia, precum și regiunile Marche, Abruzzo, Lazio și Puglia vor avea parte de furtuni și rafale puternice de vânt care vor sufla din cadranele nordice.

Nu vor lipsi nici ninsorile, mai precizează sursa citată, care adaugă că „această scădere sensibilă a temperaturilor, împreună cu intensitatea precipitațiilor, ar putea favoriza ninsori semnificative, chiar și sub formă de viscol, în munții Apenini. Primii fulgi sunt așteptați să cadă inițial la circa 1.600 de metri înălțime, apoi vor coborî brusc până la cote de 1.000-1.200 de metri”.

„Având în vedere originea masei de aer care urmează să sosească, temperaturile vor suferi, de asemenea, o reală prăbușire care ne va catapulta din toamnă spre iarnă în numai câteva ore”, mai spun meteorologii.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI