Valentin, românul fără adăpost din Italia, are acum o locuință după 13 ani de dormit pe străzi

Presa italiană îl lăuda în urmă cu aproape două luni pe Valentin Săraru, un român fără adăpost din Italia, pentru simțul civic de care a dat dovadă când a curățat statuia care-l reprezintă pe Enrico Scala. Astăzi, aceleași surse anunță că, după 13 ani de dormit pe străzi, Valentin are în sfârșit o locuință în care să-și petreacă, cu demnitate, iarna friguroasă care ne așteaptă.

Valentin Săraru, 48 de ani. Foto: Il Resto del Carlino

„După 13 ani de trăit în Italia, în sfârșit voi putea petrece prima iarnă într-un apartament pus în întregime la dispoziția mea”, a spus Valentin citat de publicația Il Resto del Carlino.

Aceeași publicație, dar și altele, îl lăudau pe românul nostru la începutul lunii octombrie pentru efortul depus în curățarea statuii care-l reprezintă pe Enrico Stelluti Scala, fost primar al localității Fabriano din provincia Ancona și fost deputat.

„Valentin Săraru, românul fără adăpost în vârstă de 48 de ani care de ani de zile frecventează orașul, este cel care a lustruit bustul de marmură (devenit de mult timp practic invizibil din cauza ierburilor necurățate) a personajului istoric din secolul 19, originar din Fabriano, care a ajuns să fie ministrul Poștei, bust care se află în Parcul Pisana, orientat spre spitalul Profili”, preciza atunci ziarul italian.

Conaționalul nostru se ocupă, de asemenea, și de curățarea parcului din Fabriano, în care se află acea statuie, lucrând cu voluntarii de la o asociație din localitate.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Colaborez cu echipa de voluntari civici care deseori îmi lasă saci pe care să-i umplu, deoarece practic în fiecare zi curăț Giardini della Pisana (parcul în care se află statuia – n.r.) de frunze și de mizerie”, declara Valentin la acea vreme.

Parcul acela, de fapt, era casa lui până în urmă cu câteva zile, unde și-a construit practic un loc de dormit într-o fostă căsuță de joacă pentru copii, făcută din lemn și în formă triunghiulară. Avea acolo un aragaz mic pe care își pregătea ceva cald de mâncare și trăia doar din mila unor rezidenți din zonă care adesea îi donau bunuri de primă necesitate.

Datorită proiectului „De pe stradă în casă” promovat de primăria localității, Valentin nu va mai fi nevoit să-și petreacă această iarnă în frig, dormind în acel parc. Autoritățile locale l-au ajutat astfel pe conaționalul nostru să obțină o locuință temporară în fracțiunea Attiggio din localitate, un apartament mobilat complet în care va putea locui în această iarnă și va avea posibilitatea să-și refacă viața.

Valentin Săraru în noua sa locuință. Foto: Il Resto del Carlino

„Sunt mulți cei cărora trebuie să le mulțumesc pentru că m-au ajutat și cu siguranță îi voi uita pe unii dintre ei. Mă gândesc la primarul Gabriele Santarelli, la consilierul Vincenza Di Maio, la asociația San Vincenzo de Paoli și la mulți alții care m-au susținut și în momentele grele, inclusiv Bruno Agostinelli”, a spus Valentin.

„Valentin este o persoană bună: în toți acești ani am avut parte numai de satisfacții în încercarea de a-i fi alături în diferitele momente dificile”, a declarat Bruno Agostinelli, de profesie avocat, dar care colaborează de ani de zile cu parohia San Nicolò pentru a-i ajuta pe cei aflați în dificultate.

Partea cea mai grea pentru Valentin, care are 48 de ani, începe abia acum însă. Reintegrarea socială nu poate fi ușoară după ce ai trăit 13 ani pe străzi, dar conaționalul nostru pare a avea determinarea necesară pentru a depăși și acest obstacol.

„Nu-mi place să fiu inactiv, așa că voi continua să colaborez cu voluntarii civici pentru curățarea orașului. Visul meu ar fi să găsesc un loc de muncă în comunicare, poate pe internet și, din acest motiv, sper să urmez în curând un curs specific de formare. Vreau să mă implic și pentru a răsplăti încrederea celor care au crezut în mine”, a mai adăugat Valentin.