Vasile, românul invalid din Italia care trăiește într-o magherniță din mila italienilor

Vasile Gaburici sau Giampaolo, cum îi spun cunoscuții, are 50 de ani și trăiește în condiții deplorabile, de ani de zile, în localitatea Alba Adriatica din provincia Teramo (Abruzzo) supraviețuind doar din mila unor italieni, care-i mai aduc de mâncare din când în când.

Dramatica poveste a conaționalului nostru este relatată pentru ziarul Il Messaggero de către Francesco Marcelli, proprietarul unei brutării din acea localitate, și începe în urmă cu circa cinci ani când Vasile a suferit un accident cu bicicleta care l-a lăsat invalid.

La acea vreme, bărbatul român lucra ca zidar, dar și-a pierdut locul de muncă din cauza invalidității cu care a rămas și nu a reușit să mai găsească un alt serviciu.După ce a rămas fără muncă, el a reușit să mai plătească chiria locuinței o perioadă de timp datorită unei sume de bani pe care a economisit-o de-a lungul anilor.

Din păcate, banii economisiți s-au terminat, iar Vasile a ajuns astfel pe străzi și a găsit refugiu într-o baracă abandonată. Cu toate acestea, continua să ducă o viață demnă chiar și în aceste condiții.

În urmă cu doi ani însă, chiar la începutul pandemiei, românul nostru a suferit o ischimie, urmată de alte două la o scurtă perioadă de timp, care i-au paralizat partea dreaptă a corpului și l-au lăsat fără posibilitatea de a mai vorbi.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Atunci a început coșmarul său, fiindcă odată ieșit din spital cu o parte din corp paralizată, nicio instituție nu s-a mai interesat de el pe motiv că nu mai are un card de sănătate valabil, acesta fiind expirat încă din 2013, conform celor spuse de Francesco Marcelli.

Problemele lui Vasile abia începeau însă, pentru că, nemaiavând posibilitatea să-și facă singur curățenie și nefiind ajutat de nimeni, a început să trăiască în mizerie și în baraca sa au început să-și facă apariția șoarecii.

Baraca în care Vasile este nevoit să trăiască. Foto: Il Messaggero

Astfel, în urmă cu câteva luni, românul în vârstă de 50 de ani a suferit o infecție, iar medicii au decis atunci să-i amputeze degetele de la un picior pentru evita ca infecția să se extindă.

Revenit în baraca sa din Alba Adriatica, Vasile trăiește acum numai din mila lui Francesco și a altor localnici, care-i aduc zilnic mâncare.

„Ar trebui să aibă acces la terapii medicamentoase în afara spitalului după ultima intervenție chirurgicală, dar situația sa actuală nu i-o permite. Instituțiile trebuie să intervină. Este de neconceput ca în 2022 o persoană să fie lăsată în aceste condiții”, a declarat Francesco Marcelli.

„Recent, a fost vizitat de către primar și asistentul social. A fost întocmit un raport psihiatric al Centrului de Sănătate Mentală din Giulianova, care însă nu vede necesitatea tratamentului medical obligatoriu”, a mai adăugat bărbatul italian.

Neavând un domiciliu stabil, cardul de sănătate al românului nostru nu poate fi reînnoit și nici alte documente nu pot fi întocmite, pentru a avea dreptul la anumite beneficii pentru persoanele cu invaliditate, a ținut să mai precizeze Francesco.

Vasile Gaburici este nevoit așadar să trăiască în aceste condiții deplorabile, fără niciun ajutor din partea statului italian (sau român), fiind poate la un pas de a-și găsi sfârșitul în singurătate și mizerie.