Vasile Todirică, decedat în Italia. Povestea unui român rătăcit prin lume și prin viață

Transferul în țara natală al cetățenilor români decedați a reprezentat mereu o problemă cu care s-au confruntat cei plecați peste hotare. De cele mai multe ori, costurile de transport sunt mult peste posibilitățile unora dintre ei și atunci familia apelează la ajutorul prietenilor, al cunoscuților, al tuturor celor care pot și doresc să doneze pentru ca trupul celui neînsuflețit să se întoarcă și să se odihnească pe pământul strămoșesc.

În general, puțini români se gândesc în momentul plecării din țară să-și încheie o asigurare de viață, planurile lor de viitor nu includ nicicum nefericitul caz de a sfârși printre străini. Din nefericire, totul este posibil și neprevăzutul ne poate lovi oricând și oriunde, de aceea este bine să fim prevăzători și să ne asigurăm că pentru cei de acasă nu va fi o povară plata ultimei noastre călătorii.

Vasile Todirică, originar din județul Neamț, și-a găsit sfârșitul în Italia la numai 42 de ani.

Povestea sa este cea a unui suflet rătăcit prin lume și prin viață, românul nostru trăia singur și pe drumuri, în zona localității Villafranca din provincia Verona. Venise în Italia cu aproximativ 10 ani în urmă, ne-a povestit unchiul său, și a lucrat în mai multe locuri. Prin construcții, prin agricultură, la un depozit de fier vechi, pe unde apuca și fără un contract de muncă, astfel încât în cele din urmă s-a trezit în stradă fără niciun venit de nicăieri, fără casă și fără niciun sprijin.

Poate un sprijin ar fi găsit la frații săi pe care i-a lăsat acasă, în satul natal, sau la celelalte rude, dar Vasile a preferat să rupă relațiile cu toți și să se retragă în negura unei depresii care i-a întunecat încet, încet, existența. Puțini înțeleg probabil ce se petrece în sufletul și mintea acestor oameni care aleg să cutreiere străzile, să doarmă prin gări, pe sub poduri, prin barăci și prin locuri părăsite, în loc să se întoarcă acasă, în România, unde de bine de rău un colț de pâine și l-ar fi putut câștiga și un pat pe care să doarmă liniștiți l-ar fi găsit.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Poate Vasile suferea că visele tinereții i-au fost spulberate, poate sufletul îi era frământat de lipsa unei soții și al unui copil, poate o jelea pe mama lui decedată cu un an în urmă, poate nu mai vedea Vasile nicio șansă de a se ridica din tenebrele depresiei care pusese stăpânire pe el și asta îl întrista și mai tare. Trăia singur, pe străzi, până când nu se știe din ce motiv, alți oameni nefericiți ca el l-au bătut fără milă și i-au dat foc. A zăcut două luni în spital, iar complicațiile pe care le-a suferit i-au fost în cele din urmă fatale. A murit singur, chinuit și cu dureri care i-au reamintit cât de nedreaptă poate fi viața uneori.

„Nimeni nu-l va căuta pe Vasile, era singur aici, la Villafranca”, spunea despre conaționalul nostru Anna Maria Caliari, o voluntară italiană care se ocupă de persoanele fără adăpost și care îl cunoștea și pe românul nostru. „Nu avea familie, nu povestea nimic despre trecutul său, nu voia să se întoarcă în România și nu accepta ajutorul nimănui.”

Vasile Todirică o familie avea, iar acum, când zace fără viață la morga unui spital din Italia, frații săi doresc să îl aibă acasă, să-l poată îngropa alături de părinții lor. Având în vedere însă că rudele sale nu își permit să plătească repatrierea trupului neînsuflețit, primăria din Villafranca s-a oferit să suporte o parte din aceste costuri. Pentru restul banilor familia face un apel la comunitate, la toți cei care pot și doresc să îi ajute în aceste momente.

Ar fi putut lăsa trupul fratelui lor să fie înmormântat în Italia, la groapa săracilor, fără o lumânare, fără un preot și fără ca nimeni să-l conducă pe ultimul drum, dar îl vor acasă măcar acum, când Vasile a trecut la cele veșnice. Pentru asta însă au nevoie de ajutorul nostru, al celor care suntem conștienți că neprevăzutul ne poate lovi oriunde, oricând și suntem cu toții doar niște călători. Prin lume și prin viață.

Donații se pot face în contul deschis la Banco Posta – Italia, pe numele Constantin Petrică (unchiul lui Vasile Todirică):

  • IT15 J076 0103 2000 0100 2684 742

Despre cazul lui Vasile Todirică mai puteți citi: