Un om de știință german de origine română a fost ales membru al Academiei Pontificale de Științe de la Vatican

Papa Francisc l-a numit recent pe Stefan Walter Hell membru cu drepturi depline al Academiei Pontificale de Științe de la Vatican. Hell este un profesor și om de știință german de origine română, el se alătură astfel prestigioasei instituții științifice a Sfântului Scaun.

Stefan Hell s-a născut la decembrie 1962, la Arad, în România. Este un fizician, chimist și profesor german originar din România, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie pe 2014 și este directorul Institutului Max Planck de Chimie Biofizică (Karl-Friedrich-Bonhoeffer-Institut) din Göttingen. În anul 2014 a primit Premiul Nobel pentru Chimie, împreună cu Eric Betzig și William E. Moerner, „pentru dezvoltarea microscopiei fluorescente cu super-rezoluție”.

Hell a făcut posibilă atingerea unei rezoluții de câțiva nanometri, transformând microscoapele în nanoscoape și, prin urmare, i-au fost acordate numeroase premii, inclusiv premiul Kavli pentru Nanoscience și Premiul Nobel pentru Chimie în 2014.

Stefan Hell provine dintr-o familie de șvabi bănățeni. Mama sa a fost învățătoare, iar tatăl inginer. A copilărit la Sântana, în județul Arad, unde a urmat școala elementară între anii 1969 și 1977. În anul 1977 a fost admis la Liceul Nikolaus Lenau din Timișoara, ale cărui cursuri le-a urmat până în 1978, când a emigrat cu familia în Republica Federală Germania.

Hell este membru de onoare al Academiei Române din 2012.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI