Italia: Venitul de cetățenie devine MIA. Pentru cei buni de muncă, valoarea va fi înjumătățită

Conform unui proiect de lege, Venitul de cetățenie numit în Italia „Reddito di cittadinanza” se pregătește să-și schimbe numele. Acesta va fi redenumit Măsura de incluziune activă (Misura di inclusione attiva), prescurtat MIA, informează Qui Finanza.

Pentru persoanele în căutarea unui loc de muncă va avea o valoare de circa 375 de euro (jumătate din actualul Venit de cetățenie) și va putea fi primit doar pe perioada de un an.

Măsura va intra deja în vigoare anul acesta, după prelungirea cu șapte luni acordată beneficiarilor Venitului de Cetățenie cu Legea bugetului 2023.

Potențialii beneficiari vor fi încadrați în două categorii:

  • familii cu venituri reduse sau fără niciun venit, din care fac parte persoane ne-angajabile.
  • familii sărace, cu membrii angajabili.

Din prima categorie vor face parte familiile în care există cel puțin un minor sau o persoană în vârstă de peste 60 de ani sau o persoană cu handicap.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

A doua categorie se referă la familii în care există persoane apte de muncă și cel puțin unul dintre membrii are între 18 și 60 de ani.

Practic, persoanele angajabile (estimate la 300.000 de gospodării unifamiliale plus 100.000 de familii cu mai mulți membri), care beneficiază de Venitul de cetățenie pe o perioadă de maximum 7 luni în anul 2023 și în orice caz cel târziu până la 31 decembrie, odată cu expirarea prestației, vor putea aplica pentru MIA.

Pentru angajabili valoarea ajutorului social MIA va fi de 375 de euro lunar și va putea fi primit doar pe perioada de un an.

Pentru ne-angajabili, perioada va fi de 18 luni și va fi de 500 de euro pe lună, plus o taxă suplimentară în cazul în care beneficiarul plătește chirie. Taxa suplimentară nu va depăși însă valoarea de 280 de euro.

MIA nu va mai putea fi solicitat în mod repetat, precum Venitul, obținând încă 18 luni de asistență de fiecare dată.

Pentru familiile cu membrii ne-angajabili, începând cu a doua cerere, durata maximă se va reduce la 12 luni. Așa cum este și acum, va trebui să treacă cel puțin o lună înainte de a solicita din nou beneficiul.

În schimb, pentru gospodăriile cu persoane angajabile, MIA va expira după un an pentru prima dată și după șase luni a doua, în timp ce a treia cerere de subvenție va putea fi prezentată numai după o pauză de un an și jumătate.

Distribuie acest articol