Venitul de Cetățenie în Italia: Conte cere ca persoanele care refuză ofertele de angajare să nu mai beneficieze de acest ajutor

Premierul italian, Giuseppe Conte, vrea o revizuire radicală a Venitului de Cetățenie (Reddito di Cittadinanza) și solicită ca persoanele aflate în dificultate care primesc acest ajutorul social de la stat și refuză ofertele de angajare primite, să nu mai beneficieze de acești bani. Pentru a pune în aplicare modificările, însă, este nevoie de o bază de date informatică prin care ofertele și cererile de angajare să fie monitorizate la nivel național, este de părere premierul.

Conte cere astfel ministerelor competente – Ministerul Muncii condus de Nunzia Catalfo și Ministerul Inovației Digitale condus de Paola Piasano – precum și Agenției Naționale pentru Politicile Active din Sectorul Muncii (ANPAL) să pună bazele unui sistem informatic care să opereze la nivel național și să facă legătura cu ușurință între ofertele de muncă depuse de firme și cererile de angajare depuse de persoanele care sunt în căutarea unui loc de muncă. Un astfel de sistem ar avea în același timp și rolul de a identifica beneficiarii Venitului de Cetățenie care refuză una sau mai multe oferte de angajare.

„Conte i-a cerut ministrului Pisano să înființeze imediat un grup de lucru pentru proiectarea și implementarea unei structuri informatice care să reunească, pentru a putea comunica între ele, 20 de sisteme regionale diferite cu reguli diferite pe care astăzi „navigatorii” („navigator” este termenul folosit de autoritățile italiene pentru a defini figura profesională care-i ajută pe beneficiarii Venitului de Cetățenie să găsească un nou loc de muncă – n.r.) ar trebui să le respecte, și care să devină apoi o aplicație folosită la nivel național, un sistem de operare capabil să funcționeze eficient și să facă mai dificilă, aproape imposibilă, refuzarea ofertelor de angajare și păstrarea Venitului de Cetățenie”, scrie ziarul Corriere della Sera.

Totodată, mulți angajatori se plâng de faptul că, de multe ori, nu reușesc să-i angajeze pe acești asistați sociali deoarece refuză întocmirea unui contract de muncă și cer să lucreze la negru pentru a primi atât un salariu, cât și „Reddito di Cittadinanza”.

„Reușim adesea să găsim persoana potrivită, dar când îi cerem să aducă documentele pentru a înregistra contractul de muncă ne răspunde: nu, am venitul de cetățenie și nu vreau să-l pierd. Dacă vreți, pot lucra la negru”, a mărturisit un angajator citat de Il Sole 24 Ore.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Distribuie acest articol