Venitul de cetățenie în Italia, formularele se depun online, la Poștă sau la un birou CAF

Începând de miercuri, 6 martie, 2019, se pot depune cererile pentru venitul de cetățenie în Italia, un ajutor din partea statului pentru persoanele cu venituri scăzute. Pot accesa această indemnizație și cetățenii străini, printre care și cei români, care au cel puțin 10 ani de rezidență în această țară. Formularele de cerere se pot depune online, la Poștă sau la un birou CAF (Centru de Asistență Fiscală).

Cererile se primesc până la data de 31 martie, INPS va verifica apoi dacă eventualii beneficiari întrunesc condițiile necesare, iar primii bani s-ar putea să ajungă pe cardurile Rdc pe 19 aprilie, anticipat datei transmisă inițial.

Formularele care trebuie completate pentru a prezenta cererea au fost publicate pe site-ul INPS încă din data de 27 februarie în secțiunea „Tutti i moduli”. Formularele pot fi descărcate sau completate online. De asemenea, pot fi depuse personal la un oficiu poștal sau la un birou CAF.

Nu este necesar să se anexeze la cerere vreun document sau certificatul ISEE, informații despre acest document se vor regăsi în conținutul formularului și se vor verifica online direct de INPS.

Pentru cei care au intenția să trimită cererea online, pe site-ul oficial „Reddito di Cittadinanza” este necesar un cod digital de identificare, numit Spid. Pentru eliberarea unui Spid care va conforma identitatea digitală a celui care face cererea, sunt necesare următoarele date: o adresă de e-mail, numărul de telefon mobil, un document de identitate valabil (carte de identitate, pașaport, permis de ședere, permis de conducere) și cardul de sănătate cu codul fiscal.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Venitul de cetățenie în valoare totală de 780 de euro este o tentație pentru multe persoane și există riscul ca, în unele cazuri, să se recurgă la înșelătorii pentru a se putea beneficia. Pentru cei care vor încerca să primească venitul de cetățenie prin declararea de informații false, există un risc de condamnare penală și închisoare pe o perioadă cuprinsă între 1 și 6 ani, avertizează autoritățile.

Cine va putea primi venitul de cetățenie:

Venitul de cetățenie poate fi solicitat de cetățeni majori, italieni, comunitari sau extra-comunitari cu permis de ședere de lungă durată. De asemenea, cetățenii străini trebuie să fie rezidenți în Italia de cel puțin 10 ani, dintre care ultimii 2 să fie în mod continuu.

Pentru a putea primi venitul de cetățenie, trebuie îndeplinite următoarele condiții:

– Indicatorul situației economice echivalente (ISEE) să fie inferior valorii de 9.360 euro pe an;
– Patrimoniul imobiliar, diferit de prima casă, să nu depășească valoarea de 30.000 euro;
– Patrimoniul financiar să nu depășească valoarea de 6.000 euro pentru persoane individuale, respectiv 20.000 euro, pentru familii în care există membri cu nevoi speciale;
– Nu pot să primească venitul de cetățenie cei care și-au dat demisia de la locul de muncă din motive voluntare.

Venitul de cetățenie conferă dreptul fiecărui cetățean să aibă un venit minim garantat de 500 euro lunar, la care se adaugă un venit de 280 euro/lună pentru plata cheltuielilor aferente chiriei și întreținerii locuinței. Dacă solicitantul are un venit inferior acestei valori, statul italian va plăti doar diferența până la realizarea plafonului minim stabilit. Această diferență plătită de stat nu poate fi sub valoarea de 480 euro pe an.

Dacă solicitantul este o persoană singură și fără venituri, va primi toată contravaloarea ajutorului de 500 euro pe lună, la care se adaugă 280 euro pe lună ca suport locativ, în cazul în care nu are o locuință, și va beneficia de tarife speciale la energie electrică și alimentarea cu gaze naturale.

Familiile cu mai mulți membri vor primi contravaloarea venitului de cetățenie conform unor grile specifice calculate de către INPS, pe baza nucleului familial și a veniturilor realizate.