Venitul de Cetățenie în Italia, mulți beneficiari nu-l vor mai primi din august 2023

Finele programului de ajutor social numit „Reddito di Cittadinanza” (Venitul de Cetățenie) este pe cale să devină o realitate oficială în Italia, iar mulți beneficiari își vor pierde dreptul la acest ajutor începând cu luna august 2023.

Potrivit unei circulare emise de Inps (Institutul Național de Asigurări Sociale), familiile considerate „ocupabile” și care au primit deja șapte tranșe de Rdc în acest an vor fi excluse din continuarea programului.

Guvernul Meloni a stabilit că în anul 2023 vor fi acordate doar șapte tranșe. Aceasta înseamnă că pentru cei care au beneficiat de acest ajutor începând din acest an, ultimul ajutor va fi acordat în luna iulie.

Inps, prin intermediul unei circulare speciale, a clarificat cine va fi exclus de la această subvenție și cine va continua să o primească și să o poată solicita pentru prelungire până la finalul anului, când va fi înlocuită definitiv de „Assegno di inclusione” (Cupon de incluziune).

În primul rând, limita de șapte luni în 2023 se aplică doar familiilor pe care guvernul le consideră „ocupabile” (în care membrii sunt apți de muncă și în care nu există minori, persoane cu vârsta peste 60 de ani sau persoane cu dizabilități).

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pentru celelalte categorii, acordarea ajutorului Reddito di Cittadinanza va continua pe durata normală, cu mențiunea că ultima limită este cea a lunii decembrie 2023.

Având în vedere că, conform regulilor, Reddito di Cittadinanza putea fi primit timp de optsprezece luni consecutive și apoi putea fi reînnoit după o pauză de o lună, dacă o familie a primit acest ajutor timp de zece luni până în decembrie 2022, va primi ajutorul pentru șapte luni în 2023, adică până în iulie.

Dacă, de exemplu, o familie a primit ajutorul timp de paisprezece luni până în decembrie 2022, va putea primi ajutorul timp de încă patru luni în 2023, după o pauză de cel puțin o lună, și va putea solicita reînnoirea pentru încă trei luni.

Este încă posibil să se facă cerere pentru acest ajutor social și, în cazul în care se îndeplinesc cerințele, să se primească până la finalul anului.

Cei care solicită trebuie să declare că sunt imediat disponibili pentru muncă și pentru un program de formare, cu excepția cazului în care sunt studenți, persoane de peste 65 de ani sau persoane cu dizabilități.

Cu ultima lege de buget, a devenit obligatorie participarea la un program de formare, care ar fi trebuit să aibă deja loc în luni anterioare. Pentru cei care nu participă la aceste cursuri, Reddito di Cittadinanza încetează să mai fie acordat.

Un alt criteriu este aplicat tinerilor cu vârste între 18 și 29 de ani: cei care au abandonat școala înainte de vârsta de 16 ani și nu au finalizat școala obligatorie nu mai au dreptul la Rdc, începând din acest an. Pentru a-l recupera, este necesară participarea la programe de recalificare sau înscrierea în școli pentru adulți.

În final, există și problema ofertelor de muncă. Începând cu 2023, criteriile sunt stricte: cei care refuză o ofertă vor pierde ajutorul.