Italia: Venitul de cetățenie, închisoare până la 6 ani pentru cei care vor încerca să îl obțină prin declarații false

Venitul de cetățenie (reddito di cittadinanza) va avea propriul site începând din data de 4 februarie, când, la ora 15:00 este prevăzută prezentarea oficială de către ministrul muncii și vicepremierul Luigi Di Maio. Dar, până la 6 martie, când se vor putea depune cererile, va fi doar un site de informații unde se va putea afla care sunt cerințele pentru a se putea beneficia de venitul de cetățenie, ce documente sunt necesare, unde se poate obține Isee și Spid.

Venitul de cetățenie în valoare totală de 780 de euro este o tentație pentru multe persoane și există riscul ca, în unele cazuri, să se recurgă la înșelătorii pentru a se putea beneficia. Pentru cei care vor încerca să primească venitul de cetățenie prin declararea de informații false, există un risc de condamnare penală și închisoare pe o perioadă cuprinsă între 1 și 6 ani, avertizează autoritățile.

Unul din trucurile de care s-ar putea folosi aspiranții beneficiari ar fi declararea falsei rezidențe pe teritoriul Italiei sau schimbarea domiciliului în mod repetitiv. În plus față de schimbarea domiciliului, așa cum scrie Corriere, există și riscul de divorțuri false pentru a se putea obține venitul de cetățenie. Birourile CAF de asistență financiară sunt deja asaltate cu solicitări: „La ghișeele noastre, au fost primite multe solicitări de clarificare a procedurilor, care includ modificări ale rezidenței și care ar fi efectele divorțurilor și despărțirilor în fapt a soților”, spun reprezentanții instiuției naționale de asistență financiară.

Aceste solicitări sunt deja semnalul unei alarme care s-ar putea declanșa în curând, pentru a îndeplini cerințele și a obține subvenția, unele persoane ar fi dispuse să simuleze o separare de soție sau soț. Pentru a obține venitul de cetățenie este necesară o declarație a veniturilor sub pragul de 9.360 de euro anual. Cu o despărțire a soților venitul este împărțit în două și astfel este mai ușor să se obțină banii din această subvenție.

În textul decretului se clarifică faptul că cei care vor declara informații false vor risca o condamnare penală și închisoarea.  Chiar și vecinii vor putea informa autorităţile dacă beneficiarii au minţit cu privire la situaţia lor economică.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cine va putea primi venitul de cetățenie:

Venitul de cetățenie poate fi solicitat de cetățeni majori, italieni, comunitari sau extra-comunitari cu permis de ședere de lungă durată. De asemenea, cetățenii străini trebuie să fie rezidenți în Italia de cel puțin 10 ani, dintre care ultimii 2 să fie în mod continuu.

Pentru a putea primi venitul de cetățenie, trebuie îndeplinite următoarele condiții:

– Indicatorul situației economice echivalente (ISEE) să fie inferior valorii de 9.360 euro pe an;
– Patrimoniul imobiliar, diferit de prima casă, să nu depășească valoarea de 30.000 euro;
– Patrimoniul financiar să nu depășească valoarea de 6.000 euro pentru persoane individuale, respectiv 20.000 euro, pentru familii în care există membri cu nevoi speciale;
– Nu pot să primească venitul de cetățenie cei care și-au dat demisia de la locul de muncă din motive voluntare.

Venitul de cetățenie conferă dreptul fiecărui cetățean să aibă un venit minim garantat de 500 euro lunar, la care se adaugă un venit de 280 euro/lună pentru plata cheltuielilor aferente chiriei și întreținerii locuinței. Dacă solicitantul are un venit inferior acestei valori, statul italian va plăti doar diferența până la realizarea plafonului minim stabilit. Această diferență plătită de stat nu poate fi sub valoarea de 480 euro pe an.

Dacă solicitantul este o persoană singură și fără venituri, va primi toată contravaloarea ajutorului de 500 euro pe lună, la care se adaugă 280 euro pe lună ca suport locativ, în cazul în care nu are o locuință, și va beneficia de tarife speciale la energie electrică și alimentarea cu gaze naturale.

Familiile cu mai mulți membri vor primi contravaloarea venitului de cetățenie conform unor grile specifice calculate de către INPS, pe baza nucleului familial și a veniturilor realizate.
Cererile vor putea fi depuse la oficiile poștale sau la centrele de asistență fiscală (CAF) începând cu 6 martie 2019, iar evaluarea lor se va face de către Institutul Național de Protecție Socială (INPS).