Venitul de cetățenie (reddito di cittadinanza). Noutăți și informații utile

Venitul de cetățenie poate fi solicitat de cetățeni majori, italieni, comunitari sau extra-comunitari cu permis de ședere de lungă durată. De asemenea, cetățenii străini trebuie să fie rezidenți în Italia de cel puțin 10 ani, dintre care ultimii 2 să fie în mod continuu. Cererile au o valabilitate de 18 luni și se pot depune în regim autonom cu codul SPID (Sistema Pubblico di Identità Digitale) pe site-ul dedicat www.redditodicittadinanza.gov, la oficiile poștale sau la birourile CAF.

Pentru a putea primi venitul de cetățenie, trebuie îndeplinite următoarele condiții:

  • Indicatorul situației economice echivalente (ISEE) să fie inferior valorii de 9.360 euro pe an;
  • Patrimoniul imobiliar, diferit de prima casă, să nu depășească valoarea de 30.000 euro;
  • Patrimoniul financiar să nu depășească valoarea de 6.000 euro pentru persoane individuale, respectiv 20.000 euro, pentru familii în care există membri cu nevoi speciale. La acest punct se adaugă o majorare de 2.000 de euro pe an pentru fiecare membru al familiei după primul și maxim până la 10.000 de euro, o majorare de 1.000 de euro pentru fiecare membru după al doilea și în plus, 5.000 de euro pentru fiecare membru al familiei cu o dizabilitate.
  • Beneficiarii nu pot deține un autoturism proprietate personală cu o cilindrată mai mare de 1.600 cc sau un ciclomotor mai mare de 250 cp.
  • Nu pot să primească venitul de cetățenie cei care și-au dat demisia de la locul de muncă din motive voluntare.
  • Beneficiarii nu vor putea refuza mai mult de trei oferte de muncă din partea statului italian, prima ofertă se face pe o rază de 100 de kilometri de la domiciliul beneficiarului, a doua ofertă pe o rază de 250 kilometri, iar a treia ofertă pe tot teritoriul Italiei. După a treia ofertă de muncă refuzată, statul blochează venitul de cetățenie pentru beneficiarul respectiv.

Se cunosc cazuri în care membrii unei familii lucrează „la negru”, fără un contract de muncă și deși îndeplinesc toate condițiile, au refuzat conștient să înainteze cererea pentru venitul de cetățenie. Nu sunt interesați, deoarece, statul le va impune să meargă la un post de muncă mai departe de casă și atunci preferă să lucreze fără un contract și fără să primească venitul de cetățenie. În primele zile s-au primit foarte multe cereri, dar imediat după, fluxul a devenit unul normal, pentru că acest venit minim garantat are pro și contra. Vreau să menționez faptul că că cei care întocmesc ISEE în mod eronat, adică nu includ pe toți cei prezenți la reședința respectivă, după cum prevede legea, ci fac un ISEE individual, cererea le va fi respinsă. Persoanele care dau informații false riscă pedeapsa cu închisoarea între 2 și 6 ani, plus amendă.

Venitul de cetățenie este compatibil cu Naspi (indemnizația de șomaj), adică cei ce rămân fără loc de muncă pot face atât cererea pentru șomaj cât și cea pentru venitul de cetățenie.

Calculul venitului de cetățenie se face în funcție de numărul de membri ai nucleului familial:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Se pleacă de la 500 de euro în cazul unei persoane singure plus 280 de euro pentru chirie sau 150 de euro pentru rata la împrumut, dacă locuința este cumpărată prin bancă.

Calculul Venitului de cetățenie
Tabela în baza nucleului familial

Exemplu de nucleu Familial format din Integrarea venitului (€) Contribuția pentru chirie (€) TOTAL

(€)

1 component 500 280 780
1 adult, 1 minor 600 280 880
2 adulti 700 280 980
1 adult, 2 minori 700 280 980
2 adulti, 1 minor 800 280 1080
3 adulti 900 280 1180
1 ault, 3 minori 800 280 1080
2 adulti, 2 minori 900 280 1180
3 adulti, 1 minori 1000 280 1280
4 adulti 1050 280 1330
2 adulti, 3 minori 1000 280 1280
3 adulti, 2 minori 1050 280 1330

 

Urmează ca Poșta italiană să elibereze cardurile de creditare beneficiarilor în cursul lunii aprilie, astfel încât luna mai să fie prima în care banii vor intra efectiv în posesia celor care se încadrează în criteriile stabilite. Obligatoriu este ca minim 70% din ajutor să fie cheltuit în luna respectivă și doar pe teritoriul Italiei, în caz contrar banii vor fi blocați și retrași. De asemenea, beneficiarii vor fi obligați să urmeze căi de reintregare, reabilitare socială și de muncă, organizate de centrele de ocupare a forței de muncă italiene.

Pe lângă partea economică, Pactul Muncii și Pactul de Incluziune Socială fac de asemenea parte din venitul de cetățenie. Ambele vor fi definite de serviciile competente și vor implica toți membrii familiei cu vârsta de peste 18 ani. În plus, adulții familiei trebuie să semneze Declarația de disponibilitate imediată pentru muncă DID, în termen de 30 de zile de când li s-a acceptat cererea. Minorii, pensionarii care primesc acest ajutor, beneficiarii pensiilor de cetățenie, cei peste 65 de ani, persoanele cu handicap și persoanele angajate sau cei care urmează un curs regulat de studii/formare sunt excluși de la obligația de a prezenta DID.

Pactul pentru ocuparea forței de muncă constă în mai multe activități care vizează interesul de a găsi un loc de muncă: înregistrarea pe platforme online, căutarea activă a unui loc de muncă, participarea la cursuri de formare și recalificare, susținerea de interviuri, colocvii și teste de selecție și acceptarea uneia dintre cele trei oferte puse la dispoziție de statul italian. În cazul în care problema integrării nu este exclusiv în legătură cu locul de muncă, statul ar pune în aplicare Pactul de incluziune socială pentru beneficiari care ar putea include pe lângă programele de reconversie profesională și ore de serviciu în folosul comunității și/sau finalizarea studiilor.

Galia Sava – Via Genzano, 6 Roma, Rm. Metro A, Colli Albani. Tel 0039/3881588870; Email: galiasava@gmail.com; Facebook: Studio Sava; Galia Sava