Venitul de cetățenie (Reddito di cittadinanza). Când se va putea beneficia de bani și în ce condiții

Românii rezidenţi în Italia de cel puţin 10 ani de zile vor putea primi de la stat 780 de euro după ce liderul formaţiunii populiste Mişcarea Cinci Stele (M5S), Luigi Di Maio, vicepremier şi ministru al Dezvoltării Economice, a decis acordarea „venitului de cetăţenie” (reddito di cittadinanza).

„Reddito di cittadinanza” reprezintă un sprijin economic, un venit minim garantat

A fost promis de guvernul M5S – Lega în timpul campaniei electorale şi va fi acordat și străinilor din Italia rezidenți de cel puțin 10 ani pe teritoriul peninsulei, care îndeplinesc anumite condiții, după cum confirmă ministrul Dezvoltării, Muncii și Protecției Sociale din Italia, Luigi di Maio, citat de Il Messaggero. „Străinii nu vor fi cu toții excluși, deoarece scopul este de a-l acorda italienilor, dar și cetățenilor rezidenți pe termen lung care aduc o mare contribuție țării noastre”, a declarat Di Maio.

Guvernul italian intenționează să extindă cerința de 10 ani de rezidență și la italieni pentru a nu discrimina normele comunității europene. Acest lucru i-ar afecta pe italienii care au lucrat temporar în străinătate și care ar dori să se întoarcă acum în Italia, o problemă demnă de luat în seamă cu Brexit-ul care bate la ușă.

Decretul, scrie sursa citată, ar trebui adoptat până la sfârșitul săptămânii viitoare

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

După adoptarea sa, care este prevăzută pentru jumătatea lunii ianuarie, se va deschide o fază administrativă destul de complexă. Printre problemele care vor apărea va fi legătura dintre Poșta italiană, care va produce cardurile de creditare și bazele de date ale Inps și ale primăriilor, astfel încât să se identifice cu precizie profilurile beneficiarilor conform regulilor stabilite de guvernul italian.

Când este prevăzut că se va putea beneficia de venitul de cetățenie

Până la sfârșitul lunii februarie, după acceptarea cererii solicitanților, cu implicarea probabilă a birourilor Caf, vor începe să fie elaborate cardurile care ar trebui trimise la domiciliu celor în drept până în cursul lunii aprilie. Dar, până în acest moment, nimeni dintre cei care au propus și susținut acest decret nu poate garanta că banii vor fi disponibili imediat. Procedura de creditare poate dura câteva săptămâni, astfel încât luna mai este indicată ca fiind prima lună sigură în care, fizic, se va putea face cumpărături folosind cardul cu venitul de cetățenie (reddito di cittadinanza).

Se confirmă faptul că va fi obligatoriu ca cine beneficiază de acest drept, să cheltuiască lunar minim 70% din banii primiți pe card, altfel sumele vor fi blocate și banii pierduți. De asemenea, unele cheltuieli, cum ar fi cele legate de jocurile de noroc, vor fi interzise.

5 milioane de persoane și 1,3 milioane de familii vor avea dreptul la venitul de cetățenie

Cu specificația că banii vor trebui cheltuiți doar pe teritoriul Italiei, iată ce sume de bani vor primi cetățenii care ar beneficia de „Reddito di Cittadinanza”:

  • O singură persoană fără niciun venit, va primi 780 de euro pe lună;
  • O familie formată din 1 părinte + 1 copil minor: 1,014 euro pe lună;
  • O familie formată din 2 părinți + 2 copii minori: 1,638 euro pe lună;
  • O familie formată din 2 părinți + 3 copii minori: 1,872 euro pe lună.

Decretul stabilește drept criterii de selecție un prag ISEE (venit anual) de până la 9.360 de euro, o valoare a proprietății imobiliare de până la 30.000 de euro și un patrimoniu mobiliar net:

  • de 6.000 € (în cazul unui singur component);
  • 8000 (în cazul unui cuplu);
  • 10.000 (în cazul în care familia este de 3 sau mai multe persoane);
  • 5.000 (în cazul în care în familie există o persoană cu dizabilități).

Persoanele care vor beneficia de venitul de cetățenie vor trebui să urmeze în mod obligatoriu căi de reintegrare, de reabilitare socială și de muncă, inițiate de centrele de
ocupare a forței de muncă, care vor fi consolidate între timp. În plus, utilizarea ajutorului
economic de către beneficiari va fi condiționată de participarea efectivă la proiecte active de
politică a muncii și de acceptare a uneia dintre cele trei propuneri de locuri de muncă care le vor fi oferite beneficiarilor.