Actriță italiancă despre viața badantelor afectate de Sindromul Italia: „Voi face o piesă de teatru despre suferințele lor”

Într-un articol care face parte din campania „Sindromul Italia. Copii bolnavi de dor de mama”, cotidianul Libertatea ne prezintă o tânără actriță italiană, Tiziana Vaccaro, care vrea să pună în scenă spectacole de teatru cu tema „Sindromul Italia”.

Actrița este revoltată de faptul că badantele din Europa de Est care ajung în țara sa natală nu se bucură de atenția cuvenită în măsura sacrificiilor pe care sunt nevoite să le facă. „Nici măcar angajatorii nu sunt curioși să afle despre viața lor, despre ce probleme au și despre copiii lăsați acasă”, scrie Libertatea. Proiectul Tizianei se va numi chiar „Sindromul Italia” și va însemna punerea în scenă a mai multor spectacole de teatru.

„Badantele” din estul Europei poartă cu ele doruri și suferințe

„Proiectul meu se va numi ‘Sindromul Italia’ și va fi un spectacol de teatru. S-a născut după ce mi-am cunoscut câteva vecine, doamne din Ucraina, care mi-au povestit despre viața lor, ce lucrează în Italia, ca badande sau femei în casă, dar și despre viața lor de acasă, în Ucraina. Pentru mine, aceste întâlniri au fost pline de emoție, m-au tulburat. Când am început proiectul, m-am gândit că vreau să studiez mai mult și am început să mă documentez pentru a înțelege fenomenul migrației feminine din Italia.

Am descoperit că în Italia sunt un milion de badante venite din Europa de Est. Și empatia față de ele e un lucru care lipsește, și un alt motiv pentru care am decis să fac proiectul este și că prietenii mei, cunoștințele nu empatizează cu aceste femei fiindcă sunt străine. Nu le cunosc, ele au viața lor, ei a lor, ‘eu sunt acasă la mine’, fără să se gândească că viața lor poate fi și a lor, a mamei, a bunicii, a prietenei lor”, explică tânără actriță, care vrea să pună în scenă Sindromul Italia.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Tiziana Vaccaro, actriță italiană

Tiziana Vaccaro a făcut interviuri cu românce și a aflat cât de grea a fost adaptarea și mai ales, de ce au ales să plece din țară

„Problema este că în Italia nimeni nu știe ce este Sindromul Italia. Nimeni nu știe ce e. Și când le spun cunoștințelor, colegilor, regizori, actori, că voi face un spectacol despre Sindromul Italia, ei zic, da, despre criza italiană. Nu! Asta m-a făcut să gândesc mai mult la a aprofunda acest fenomen și să fac mai multe spectacole despre femeile care lucrează ca îngrijitoare.

Și încet-încet a început să se vorbească despre munca ilegală, la negru, nerecunoscută. Dar nu se vorbește și despre femeile care vin din Europa de Est, ce se întâmplă înainte ca ele să vină în Italia și ce se întâmplă după, când decid să se întoarcă în țările lor, la fii lor”, spune Tiziana.

Îngrijitoare română diagnosticată cu sindromul Italia: „Voiam să mă sinucid!”

Aproximativ 5% dintre pacientele internate la Institutul Socola din Iaşi în 2017 sunt femei care au lucrat în Italia, afirmă dr. Petronela Nechita, medic specialist psihiatru în cadrul unităţii sanitare, care atrage atenţia că stresul generat de necunoaşterea limbii, nesiguranţa serviciului şi a unei locuinţe stabile, singurătatea şi dorul de familie pot duce la tulburări ce necesită tratament de specialitate.

Irina se află în țară de ceva timp, s-a întors forțată de băiatul său după ce i-a spus că voia să se sinucidă. A mers la medici, a făcut analize și a ajuns la psiholog care, după ce a ascultat-o cu atenție, a decis diagnosticul Irinei: femeia suferă de „sindromul Italia.” Puteți citi povestea Irinei aici.

Ghid pentru părinții plecați în străinătate, pentru cei rămași și pentru copii

În cadrul campaniei sale despre sindromul Italia, Libertatea a realizat și un mic ghid cu sfaturi de la psihologul Cezar Laurențiu Cioc pentru părinții plecați în străinătate, pentru rudele rămase în țară și8 pentru copii lor. VIDEO aici.