Viața în străinătate și cât de mult ne schimbă traiul departe de casă

Viaţa dincolo de graniţele ţării vine cu provocări, eşecuri, dar şi realizări care te vor transforma într-o persoană foarte diferită de cea care erai în ţara natală. Lumea ta devine mai mare şi îţi va fi greu să renunţi la ea pentru cea de acasă.

Plecarea peste hotare în căutarea unui trai mai bun atrage după sine multe provocări, incertitudini şi experienţe, mai mult sau mai puţin plăcute, indiferent de ţara aleasă ca destinaţie. Russell V. J. Ward, scriitor, blogger şi emigrant britanic povestea pentru publicaţia americană „The Huffington Post”, citată de ziarul Adevărul, cum l-a schimbat pe el traiul în străinătate:

1. Nu vei mai fi aceeaşi persoană

Odată ce decizi să pleci în străinătate, vei schimba mai mult decât casa şi locul de muncă. Traiul peste hotare aduce cu sine o mulţime de obstacole, emoţii, provocări şi eşecuri, iar toate acestea au un impact greu de imaginat asupra personalităţii tale.

„Probabil că nu vei realiza imediat, dar într-o bună zi te vei privi altfel. Creşti, evoluezi şi mergi mai departe. Unele cicatrici sunt bune, altele rele, dar nimic nu va mai fi la fel. Lucruri care erau importante odată îşi pierd din însemnătate. Lucruri care păreau lipsite de valoare devin, dintr-o dată, importante. Prieteniile devin nepreţuite. Familia devine un concept vag şi nu mai iei nimic de bun. Mutarea peste hotare te va face să realizezi că obiectele nu aduc fericirea. Mai mult, începi să redefineşti ideea de succes“, spune Russell Ward.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

2. Va fi greu să te mai întorci acasă

Poate că vei avea posibilitatea să revii după o vreme în ţara natală, dar nu vei mai putea avea niciodată acolo viaţa de altădată. Oamenii pe care i-ai lăsat în urmă se schimbă, tu devii o altă persoană şi, în timp, se instalează distanţa.

„În timp ce tu trăiai aventuri «pe repede înainte», viaţa de acasă curgea la fel. Oamenii au mers în continuare la muncă, la cumpărături sau în vacanţe, şi-au aniversat zilele de naştere, s-au căsătorit, au schimbat locul de muncă şi casa. Deşi totul pare neschimbat, adevărul este că viaţa a mers mai departe şi fără tine. Acesta este un preţ uriaş pe care trebuie să-l plăteşti odată ce pleci în străinătate. La un moment dat, vei realiza că nu te vei putea întoarce acasă nici dacă vei dori lucrul acesta“, crede Russell Ward.

3. Lumea ta devine mai mare

Odată cu locurile şi şi experienţele noi pe care le vei trăi după plecarea în afara ţării, lumea ta se extinde. Traiul peste hotare te va determina să cauţi în permanenţă experienţe noi şi să nu te mai mulţumeşti cu puţin.

„Vei deveni pentru totdeauna dependent de explorări şi nu vei mai avea cale de întoarcere. Ai ştiut dintotdeauna că lumea este mare, dar abia când ajungi în colţurile sale îndepărtate realizezi cât de mare este cu adevărat şi cât de uimitoare este. Odată cei vei şti asta şi te vei minuna de complexitatea şi imensitatea ei, nu vei mai putea renunţa niciodată la ea“, crede Russell Ward.

4. Totul pare posibil

Plecarea din ţara natală a fost cea mai grea parte, dar odată ce ai făcut acest pas, nimic nu va mai fi imposibil. „Poți călători mai departe, vorbi o altă limbă, găti preparate diverse şi îmbrăţişa alte culturi. Vei înţelege tradiţiile şi obiceiurile locului, vei fi mai deschis oportunităţilor, vei aborda străinii cu o mai mare lejeritate şi vei spune «Adio!» traiului comod de acasă. Ai demonstrat că poţi trăi peste hotare şi că poţi supravieţui. Ai avut curajul să-ţi urmezi visul. Da, ai deschis Cutia Pandorei şi nu o vei mai putea închide, dar vei fi mai fericit şi mai mulţumit“, mai spune Ward.

Aceasta nu este o excursie. Aceasta este viața ta!

Poți trăi în străinătate timp de un an, doi sau mai mulți iar la revenirea ta acasă să înțelegi că ai făcut cel mai bun pas din viața ta. Te vei întoarce „acasă” să-ți vezi rudele, prietenii și vei simți că primii ani a fost greu, dar acum e mai ușor. S-ar putea să fii întrebat de prietenii tăi: „Cum a fost călătoria ta?” Cred că atunci ar fi timpul să le explici că tu nu călătorești, tu locuiești și trăiești acum, acolo!”