Viața muncitorilor vietnamezi în România, condiții de trai inumane

Dacă românii buni de muncă au plecat în număr mare peste hotare unde unii dintre ei sunt exploatați de angajatori, în România sunt aduși muncitori vietnamezi care suplinesc lipsa forței de muncă de pe șantierele țării. Cum trăiesc muncitorii vietnamezi ai unei mari firme de construcții din România, ne arată publicația VICE.

„Peste 200 de vietnamezi împart șase toalete și nouă dușuri în niște containere modulare în Sălăjan, un cartier de la marginea Bucureștiului. Vietnamezii stau cel puțin 12 într-o cameră, iar norma lor de muncă depășește limita maximă impusă de Codul Muncii.”

O investigație VICE România: Viața de container a vietnamezilor aduși în România să-ți izoleze blocul

Muncitorii vietnamezi lucrează pentru una dintre cele mai mari companii de construcții din România și sunt cazați la grămadă în containere. Muncesc șase zile pe săptămână pentru o remunerație lunară de 650 de dolari, iar în Vietnam, banii ăștia înseamnă de trei ori un salariu mediu pentru un muncitor în construcții.

Unii dintre muncitorii respectivi au muncit și în alte țări, ca Singapore, Malaysia, Dubai, și spun că nicăieri n-a fost atât de rău. „Cum ne poate trata compania așa? Nu înțeleg, doar sunt unii dintre cei mai mari”, se plânge unul dintre muncitorii firmei de construcții Erbașu SA.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Reacția companiei lui Cristian Erbașu

Contactat de Digi24, Cristian Erbaşu, directorul general al firmei de construcţii, a declarat că articolul Vice este tendenţios.

Potrivit acestuia, compania respectă toate legile în vigoare şi toate prevederile contractuale, lucru confirmat în scris de firma din Vietnam care trimite muncitori vietnamezi în România.

Mai mult, potrivit legii, în firma Erbaşu muncitorii străini beneficiază de condiţii de cazare mai bune chiar decât mulţi dintre muncitorii români care lucrează în țările din vestul Europei.

Mai multe imagini aici.

Condițiile de trai ale muncitorilor vietnamezi în România. Foto: VICE România
@rotalianul