Viața unui copil român, salvată de medicii din Italia. Primul transplant efectuat de la un donator cu inimă oprită

O realizare medicală excepțională a avut loc joi, 21 decembrie, la Spitalul Papa Giovanni XXIII din Bergamo.

Pentru prima dată în Italia, un copil de 7 ani a primit o inimioară nouă printr-o tehnică revoluționară: transplantul de la un donator cu inimă oprită.

Copilul în cauză este un băiețel român originar din Brașov, ne-a spus Oana Răduți, președinta Asociației Aletheia și asistentă medicală în italia.

Protagoniștii acestei povești emoționante sunt doi tineri: Nicholas, în vârstă de 16 ani, care suferea de la naștere de o afecțiune cerebrală, care se afla într-o stare aproape vegetativă, și Matei, în vârstă de 7 ani, un băiețel român care suferea de miocardiopatie dilatativă severă.

Drama a început când Nicholas a fost victima unei pneumonii grave, care nu i-a mai lăsat posibilitatea de a respira singur. În ciuda tratamentelor intensive, starea lui s-a agravt rapid, determinându-i pe părinți să ia decizia grea de a opri tratamentele de susținere a vieții.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În această situație tragică, părinții lui Nicholas au acceptat să doneze organele fiului lor pentru a salva alte vieți.

Matei, aflat la Spitalul Papa Giovanni XXIII din Bergamo, a fost identificat ca fiind compatibil cu Nicholas. Medicii au decis să încerce o procedură rară și anume transplantul de la un donator cu inimă oprită, o metodă recent introdusă în Italia și aplicată până acum doar adulților.

În sala de operație, inima lui Nicholas a fost „repornită” folosind o tehnică specială de circulație extracorporeală (Ecmo) și implantată apoi în corpul lui Matei.

Operația a fost un succes, Matei fiind internat în continuare la Terapie intensivă, urmând să fie externat în următoarele zile

„El nu știe că i s-a făcut transplant”, ne-a spus Oana Răduți, asistentă medicală în Italia și președinta Asociației Aletheia care s-a ocupat de cazul lui Matei. „A știut că merge cu mine pe o navă spațială când a intrat în sala de operație.”

Oana Răduți, dând dovadă de grijă și empatie, a inventat o poveste minunată pentru a-i ascunde adevărul dureros: că inima lui era obosită și putea înceta să bată în orice moment.

Președinta Asociației Aletheia, care își concentrează eforturile pe ajutorarea copiilor oncologici și cardiopatici, și-a exprimat în acealși timp susținerea pentru donația de organe și pentru familiile care fac această alegere dureroasă, recunoscând sacrificiul și curajul acestora.

Distribuie acest articol