Viceprimar român din Italia, discurs oficial cu ocazia Zilei Republicii Italiene

Toader „Teodoro” Stoica este primul viceprimar român desemnat în această funcție din Italia. El a fost ales, în 2021, pentru a doua oară, consilier în orașul Riano, de lângă Roma.

Pe 2 iunie, cu ocazia Zilei Italiei, Toader Stoica a ținut primul său discurs oficial prilejuit de sărbătoarea națională, în noua calitate de viceprimar. Cu eșarfa tricoloră pe piept, Toader Stoica a adus un omagiu la monumentul dedicat soldaților din Riano, căzuți în cel de-al doilea război mondial.

Viceprimarul Toader Stoica, omagiu la monumentul dedicat soldaților din Riano, căzuți în cel de-al doilea război mondial

Apoi, a rostit un discurs în care a amintit rădăcinile sale și țara de origine, România, precum și importanța valorilor democratice, cu atât mai mult apreciate de cei care ai trăit sub o dictatură ca cea comunistă.

Iată discursul integral al viceprimarului de origine română:

„Sunt deosebit de încântat să fiu prezent astăzi la sărbătorirea Republicii italiene, ca viceprimar al orașului Riano.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Deși vin din România, consider Italia a doua mea patrie și iubesc această țară, care m-a primit imediat cu căldură. Tocmai pentru că am trăit direct pe pielea mea represiile unui regim dictatorial, susțin și apreciez valorile legate de sărbătoarea de astăzi: acele principii de democrație, libertate și participare populară, care lipsesc și azi, din păcate, în unele state din lume.

Ziua Republicii Italiene este sărbătorită pentru a aminti o dată istorică: referendumul din 1946 care, după cel de-al Doilea Război Mondial, a marcat sfârșitul monarhiei. La 2 iunie 1946, pentru prima dată în Italia, dreptul de vot a fost extins și la femei, până atunci excluse de la participarea activă la viața politică.

Astăzi este o zi foarte importantă pentru consolidarea și transmiterea acelor calități care trebuie implementate în cadrul fiecărui grup social, pentru a stabili și menține ordinea, progresul și un bun raport între oameni. Democrația este atât o formă de guvernare, cât și o organizație prin care oamenii au sarcina de a lua decizii politice care să răspundă voinței și nevoilor comunității.

Prin urmare, principiile democrației (recunoașterea unei Constituții, demnitatea umană, libertatea de gândire și exprimare, egalitatea drepturilor și îndatoririlor, limitarea și controlul puterii, printre altele) au fost restructurate de-a lungul timpului în ordinea importanței și în funcție de nevoile fiecărei epoci. Aceste valori se adaptează în timp pentru a răspunde noilor nevoi ale comunității.

Mai există și un alt sens profund, legat de sărbătoarea de astăzi: marea valoare simbolică a memorialului nostru, care ne amintește de curajul tuturor acelor eroi din Riano care au apărat patria și au adus o contribuție decisivă la nașterea unei țări libere de dictatură. Speranța tuturor, ca administratori și ca cetățeni, este ca pacea să încolțească și să crească în alte țări și să oprească acele vânturi periculoase de război care năvălesc în Ucraina vecină, aducând moarte si distrugere.

Este esențial să dorim o educație în spirit de respect și frățietate, de la o vârstă fragedă, pentru că Pacea este o sămânță care crește doar atunci când oamenii învață să stea împreună. Trăiască democrația, trăiască Italia!”

Toader (Teodoro) Stoica, român în vârstă de 52 de ani, originar din Vrancea, a fost numit viceprimar în localitatea Riano, de lângă Roma. Aflat la al doilea mandat, Toader Stoica a obținut la alegerile din octombrie aproape 300 de voturi și este primul viceprimar român din Peninsulă. Riano este o localitate de 10.000 de locuitori, din care 17% sunt străini: cei mai numeroși sunt românii, peste 1100 de rezidenți.

Un video cu discursul în italiană al viceprimarului român poate fi urmărit aici.