Victimele accidentului feroviar din Italia și cauzele posibile care au dus la deraierea trenului

Doi bărbați italieni și-au pierdut astăzi viața în accidentul feroviar din nordul țării după ce trenul de mare viteză în care se aflau și care plecase în zorii dimineții de la Milano spre Salerno, a deraiat de pe liniile de cale ferată. Giuseppe Cicciù, 51 de ani, era mecanicul de locomotivă al trenului, iar Mario Di Cuonzo, în vârstă de 59 de ani, mecanic și el pe trenul respectiv. O lucrare de întreținere prost efectuată ar fi dus la deraierea convoiului de tren, scrie La Repubblica.

Mario Di Cuonzo și Giuseppe Cicciù, mecanicii morți în accidentul feroviar din Italia

Giuseppe Cicciù, originar din Reggio Calabria, era și un fost membru activ de sindicat la Fit Cisl, foarte cunoscut de liderii acestei formațiuni, iar aceștia și-l amintesc drept un bun prieten, mereu vesel și cu o bună dispoziție”. Mario Di Cuonzo, celălalt italian mort în accident, era din Capua, provincia Caserta. Corpurile celor doi mecanici au fost găsite de echipele de pompieri ajunse la fața locului pe pământ, în afara locomotivei. Din nefericire, până la sosirea primelor ajutoare, cei doi au decedat.

Accident feroviar la Lodi, în Italia.

Trenul „Frecciarosa” (Săgeata roșie) circula cu 280 km/oră. Plecat de la Milano la ora 05:10 a deraiat în dreptul localităţii Ospedaletto Lodigiano (Lodi) la ora 05:34, iar traficul feroviar între Milano și Bologna a fost întrerupt. Locomotiva a fost cea care a deraiat inițial, a ieșit de pe șine și s-a izbit de o cabină electrică de lângă linia feroviară. Al doilea vagon a deraiat de asemenea, înclinându-se apoi pe o parte. Locomotiva s-a desprins de vagoane și a continuat cursa sa infernală lovind un cărucior de marfă de pe o linie de cale ferată paralelă, apoi a mai parcurs trei, patru sute de metri după care s-a izbit de un clădire tip depozit de pe marginea căii ferate.

„Locomotiva s-a desprins de restul trenului și și-a continuat cursa, acest lucru a fost unul așa-zis norocos în toată această dramă, deoarece altfel exista riscul ca tot restul trenului să aibă același impact puternic”, a explicat guvernatorul regiunii Lombardia, Attilio Fontana.

Conform sursei citate, după primele reconstituiri autoritățile declară că deraierea trenului a avut loc la un schimb de cale ferată, tocmai unde aseară au fost făcute anumite lucrări și s-au înlocuit o parte din șinele de schimb respective. „Lucrările de reparație și întreținere se fac în mod constant, asocierea unei lucrări de întreținere cu acest eveniment tragic mi se pare absolut prematură”, a răspuns însă prefectul de Lodi, Marcello Cardona, celor care l-au întrebat dacă au fost lucrări de întreținere în timpul nopții de-a lungul liniei unde a deraiat trenul de mare viteză.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În tren erau în total 28 de pasageri, plus 5 angajați ai căilor ferate, dintre care cei doi mecanici care au decedat. 27 de persoane au fost rănite, deși nu în mod grav: 25 sunt în cod verde și două în cod galben, duse la diferite spitale din zonă. Un muncitor care se ocupa cu curățenia la bordul trenului a suferit o fractură de femur.

Procuratura din Lodi a deschis o anchetă pentru dezastru feroviar, omoruri multiple și vătămări multiple.

Sindicatele Filt-Cgil, Fit-Cisl, Uiltrasporti, Fast-Confsal, Ugl Taf și Orsa din Italia au anunțat două ore de grevă pentru mâine, vineri 7 februarie:

„Având în vedere gravitatea extremă a accidentului și în respect față de viețile celor doi colegi morți în acest incident, mâine începând cu ora 12.00 va fi declarată o grevă de două ore pentru toți lucrătorii feroviari angajați de companiile din sectorul care operează pe rețeaua națională și locală, în conformitate cu legislația în vigoare.”